destination taste!

CRÊPES SUZETTE… Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΓΑΛΛΙΔΑ

CRÊPES SUZETTE… Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΓΑΛΛΙΔΑ

CRÊPES SUZETTE… Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΓΑΛΛΙΔΑ

: 2
: 10 min
: 15 min

Διάσημο, γαλλικό επιδόρπιο με πορτοκαλένια γεύση και εντυπωσιακό σερβίρισμα. Αν δεν διαθέτετε γκάζι το οποίο είναι απαραίτητο για το φλαμπάρισμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αναπτήρα ασφαλείας ώστε να «πυροδοτήσετε» το αλκοόλ. Χρειάζεται προσοχή αλλά αξίζει τον κόπο.

Υλικά
  • Για τις κρέπες
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο αλλά χλιαρό
  • 300 ml γάλα, ζεστό
  • Για το τελείωμα
  • 2 πορτοκάλια, ακέρωτα, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
  • ½ φλιτζ. τσαγιού Grand Marnier
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τις κρέπες: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί τα αυγά. Ανακατεύω το μείγμα με ένα πιρούνι (ή με το σύρμα) και, σταδιακά και εναλλάξ, ρίχνω το λιωμένο βούτυρο και το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και να φτιάξω ένα λείο χυλό. Τον αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά.
  • Βήμα 2 Ζεσταίνω ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 22 – 24 εκ., σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση από τον χυλό και με τη ράχη της κουτάλας, τον απλώνω κυκλικά ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλο τον πυθμένα του τηγανιού. Εναλλακτικά, μόλις ρίξω τον χυλό ανασηκώνω ελαφρά το τηγάνι από τη λαβή του και το κινώ κυκλικά ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πυθμένα.
  • Βήμα 3 Ψήνω το χυλό για 1 – 1½ λεπτό, μέχρι η κάτω πλευρά του να στερεοποιηθεί και να ροδίσει απαλά. Συνήθως στο διάστημα αυτό έχει στερεοποιηθεί και η επάνω πλευρά της κρέπας, χωρίς να ροδίσει. Την γυρίζω εύκολα με μια σπάτουλα για να ροδίσει και η επάνω πλευρά, αλλιώς την αφήνω ώς έχει. Βγάζω την ψημένη κρέπα και την βάζω σε ένα μεγάλο πιάτο. Με τον ίδιο τρόπο ψήνω και τον υπόλοιπο χυλό, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο 6 κρέπες.
  • Βήμα 4 Για το τελείωμα: Πλένω καλά και σκουπίζω τα πορτοκάλια. Ξύνω τα πορτοκάλια στον τρίφτη και κρατάω στην άκρη το ξύσμα τους.
  • Βήμα 5 Στίβω τα πορτοκάλια και κρατάω το χυμό σε ένα ποτήρι.
  • Βήμα 6 Βάζω ένα τηγάνι -κατά προτίμηση μαντεμένιο ή αντικολλητικό- σε μέτρια φωτιά και πασπαλίζω τη μισή ζάχαρη. Αφήνω τη ζάχαρη να υγροποιηθεί μέχρι να γίνει διάφανη αλλά να μην πάρει χρώμα. Προσθέτω τους μισούς κύβους βουτύρου και ανακινώ το τηγάνι μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά. Ρίχνω το μισό ξύσμα και το μισό χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύω για να δημιουργηθεί μια ωραία σάλτσα.
  • Βήμα 7 Διπλώνω τις 3 κρέπες σε τριγωνικό σχήμα και τις τοποθετώ μέσα στο τηγάνι. Τις αφήνω για 1 λεπτό και γυρίζω ώστε να αλειφθούν καλά με την σάλτσα.
  • Βήμα 8 Απομακρύνω το τηγάνι από τη φωτιά και ραντίζω με το μισό Grand Marnier. Γέρνω λίγο το τηγάνι για να ανάψει το αλκοόλ και φλαμπάρω μέχρι να σβήσει η φλόγα.
  • Βήμα 9 Μεταφέρω τις κρέπες σε ένα μεγάλο πιάτο και επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Βήμα 10 Σερβίρω αμέσως και αν θέλω προσθέτω από μια μπάλα παγωτό βανίλια, ή αφράτη σαντιγί.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο