destination taste!

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

: 4
: 15 min
: 30 min

Ένα ελαφρύ κύριο πιάτο με ψάρι αναζητά ένα αρκετά στιβαρό, χορταστικό συνοδευτικό, όπως το κριθαράκι, μαγειρεμένο μάλιστα σαν ριζότο για να δώσει ζουμερή αίσθηση στο όλο γεύμα.

Υλικά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
  • 200 ml ζεστό νερό
  • 700 – 1.000 ml ζωμός λαχανικών
  • 6 – 8 κλωστίτσες σαφράν
  • 4 – 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 400 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • ½ κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • άφθονη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολ βάζω το ζεστό νερό και τις σταφίδες και τις αφήνω να μουσκέψουν, μέχρι να τις χρησιμοποιήσω.
  • Βήμα 2 Βάζω το ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα και τον ζεσταίνω μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, τον αφήνω να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι που μόλις να ανακινείται και προσθέτω το σαφράν για να τον αρωματίσει και να του δώσει χρώμα.
  • Βήμα 3 Σε μια άλλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κριθαράκι για 1 λεπτό, μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Προσθέτω το κρεμμύδι, τον πελτέ και το σκόρδο και σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το μείγμα. Σβήνω με το κρασί, ανακατεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
  • Βήμα 4 Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση βραστού ζωμού και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Σιγομαγειρεύω, μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Προσθέτω την επόμενη δόση και σιγομαγειρεύω μέχρι να απορροφηθεί και αυτή. Με άλλα λόγια, μαγειρεύω το κριθαράκι με την τεχνική του ριζότο, δηλαδή ρίχνοντας μια δόση ζωμού, κάθε φορά που απορροφάται η προηγούμενη. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει.
  • Βήμα 5 Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω μια γενναία δόση πάπρικας και το επιπλέον ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά. Στραγγίζω τις σταφίδες, τις ρίχνω στο κριθαρότο, προσθέτω και το μαϊντανό και ανακατεύω. Σερβίρω αμέσως.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο