προορισμός…γεύση!

Ντοματόψωμο με πράσινες ελιές και λιναρόσπορο

Ντοματόψωμο με πράσινες ελιές και λιναρόσπορο

4 from 1 vote
0 Add to Favorites
Prep Time 20 mins Cook Time 50 mins Rest Time 90 mins Total Time 2 hrs 40 mins Δυσκολία: Beginner Servings: 6 Best Season: Suitable throughout the year

Υλικά

Για τη λευκή ζύμη

Για την ντοματένια ζύμη

Εκτέλεση

Video
Off On

Για την λευκή ζύμη

  1. Βάζω στην κουζινομηχανή το αλεύρι, το νερό, την μαγιά, το μέλι και το ελαιόλαδο και ζυμώνω με τον γάντζο, για 3-4 λεπτά. Αλατίζω και προσθέτω τον λιναρόσπορο και συνεχίζω το ζύμωμα για 3 λεπτά ακόμη. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, την σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω για 50 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για την ντοματένια ζύμη

  1. Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το νερό, τον τοματοπολτό και ανακατεύω για να διαλυθεί. Προσθέτω τον ντοματοχυμό, την μαγιά, το μέλι, το ελαιόλαδο και το αλεύρι και δουλεύω τα υλικά με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν. Προσθέτω τελευταίο το αλάτι και τις ελιές και συνεχίζω να ζυμώνω σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σκορπίσουν στη ζύμη. Μεταφέρω την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και το αφήνω για 50 λεπτά να φουσκώσει.

Για το ψωμί

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα.

  2. Αναποδογυρίζω τις δύο ζύμες σε αλευρωμένο πάγκο και πλάθω 2 μακριά κορδόνια. Πλέκω τα κορδόνια μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθεί ένα μακρύ, χοντρό, δίχρωμο κορδόνι και κατόπιν τα διπλώνω σε σχήμα Ζ. Μεταφέρω τη ζύμη σε λαδωμένη, μακρόστενη φόρμα και αφήνω το ψωμί σκεπασμένο για 30 λεπτά.

  3. Ψήνω το ψωμί για 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Αποσύρω από το φούρνο, αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνω να κρυώσει.

Note

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό ντοματόψωμο ιδανικό τόσο για τους vegans και vegetarians όσο και για όσους νηστεύουν. Αυτό που απογειώνει τη θρεπτική αξία της συνταγής είναι η χρήση των προϊόντων τομάτας, συγκεκριμένα η πασσάτα και ο τοματοπολτός διπλής συμπύκνωσης. Τα παραπάνω είναι πηγές βιοδιαθέσιμου λυκοπενίου, το οποίο έχει πολυάριθμες δράσεις  για τον οργανισμό. Ήξερες όμως ότι μπορεί να προστατεύσει από τα ηλιακά εγκαύματα; Μελέτη έχει δείξει πως η κατανάλωση 40 g τοματοπολτού για δύο μήνες, μείωσε την ερυθρότητα του δέρματος που προκαλείται από το υπεριώδες φως. Ακόμα ένας λόγος λοιπόν να το δοκιμάσεις τώρα την άνοιξη!

Keywords: ντοματόψωμο πράσινες ελιές λιναρόσπορο

User Reviews

4 out of 5
Based on 1 ratings
5 Stars
0
4 Stars
1
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Rate this recipe

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. germar

    Terrific