\n
-
\n
- Britt Burton-Freeman, Kristin Reimers, Tomato Consumption and Health: Emerging Benefits, 2010, American Journal of Lifestyle Medicine
\n
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό ντοματόψωμο ιδανικό τόσο για τους vegans, vegetarians όσο και για όσους νηστεύουν.

Ντοματόψωμο με πράσινες ελιές και λιναρόσπορο
Ingredients
Εκτέλεση/Instructions
-
Για την λευκή ζύμη: Βάζω στην κουζινομηχανή το αλεύρι, το νερό, την μαγιά, το μέλι και το ελαιόλαδο και ζυμώνω με τον γάντζο, για 3-4 λεπτά
-
Αλατίζω και προσθέτω τον λιναρόσπορο και συνεχίζω το ζύμωμα για 3 λεπτά ακόμη
-
Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, την σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω για 50 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο
-
Για την ντοματένια ζύμη: Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το νερό, τον τοματοπολτό και ανακατεύω για να διαλυθεί
-
Προσθέτω τον ντοματοχυμό, την μαγιά, το μέλι, το ελαιόλαδο και το αλεύρι και δουλεύω τα υλικά με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν
-
Προσθέτω τελευταίο το αλάτι και τις ελιές και συνεχίζω να ζυμώνω σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σκορπίσουν στη ζύμη
-
Μεταφέρω την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και το αφήνω για 50 λεπτά να φουσκώσει
-
Για το ψωμί: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα
-
Αναποδογυρίζω τις δύο ζύμες σε αλευρωμένο πάγκο και πλάθω 2 μακριά κορδόνια
-
Πλέκω τα κορδόνια μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθεί ένα μακρύ, χοντρό, δίχρωμο κορδόνι και κατόπιν τα διπλώνω σε σχήμα Ζ
-
Μεταφέρω τη ζύμη σε λαδωμένη, μακρόστενη φόρμα και αφήνω το ψωμί σκεπασμένο για 30 λεπτά
-
Ψήνω το ψωμί για 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει
-
Αποσύρω από το φούρνο, αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνω να κρυώσει