destination taste!

ΤΕΡΙΝΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΟΥ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΤΕΡΙΝΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΟΥ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΤΕΡΙΝΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΟΥ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

: 6
: 25 min
: 40 min
           
: 2 hr

Μπορεί να μοιάζει εξεζητημένη συνταγή, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας απλός τρόπος να απολαύσουμε φιλεταρισμένο ψάρι, χωρίς να χάσουμε τίποτα από τη γεύση και την αφράτη υφή τους, που μας δίνει το ψήσιμο σε μπεν μαρί. Σημειώστε ότι τις τερίνες ψαριού εκτιμούν ιδιαίτερα τα πιτσιρίκια, αφού είναι νόστιμες, τρυφερές χωρίς κόκαλα.

Υλικά
  • 200 γρ. φρέσκο σπανάκι (τα φύλλα), ψιλοκομμένο
  • το λευκό μέρος από 2 μέτρια πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 500 γρ. φιλέτα γλώσσας (ή γαλέου), φρέσκα ή κατεψυγμένα, χωρίς κόκαλα ή δέρμα, κομμένα σε μικρούς κύβους
  • ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 3 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (ή ίση ποσότητα ξερό τζίντζερ, αλλά με διαφορετικό γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα)
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά λεμόνια
  • 300 γρ. γιαούρτι
  • λίγο ελαιόλαδο, για τη φόρμα
  • 350 γρ. φιλέτο σολομού, φρέσκο ή κατεψυγμένο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και όταν κοχλάσει ρίχνω το σπανάκι και τα πράσα. Τα βράζω για 5 λεπτά (μετράω το χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό) και τα στραγγίζω καλά.
  • Βήμα 2 Βάζω τα βρασμένα λαχανικά στον κάδο του μπλέντερ και προσθέτω τα κυβάκια γλώσσας (ή γαλέου) και τον άνηθο και τα πολτοποιώ καλά. Κάθε τόσο σταματάω τη λειτουργία και καθαρίζω τα τοιχώματα του κάδου. Όταν λιώσουν καλά τα υλικά ρίχνω ένα-ένα τα ασπράδια των αυγών, συνεχίζοντας να δουλεύω τα υλικά, μέχρι να ενωθούν στο μείγμα. Ρίχνω το τζίντζερ, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιώ λίγο ακόμα. Τέλος, ρίχνω το γιαούρτι και συνεχίζω να δουλεύω τα υλικά για 1 λεπτό, μέχρι να φτιάξω ένα εντελώς λείο μείγμα.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C. Λαδώνω απαλά μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ και αδειάζω εκεί το 1/3 του μείγματος του μπλέντερ. Ισιώνω καλά την επιφάνεια και στρώνω από πάνω τις μισές λωρίδες του σολομού. Αδειάζω το δεύτερο τρίτο του μείγματος, ισιώνω και σκεπάζω με τις υπόλοιπες λωρίδες σολομού. Τέλος, καλύπτω με το υπόλοιπο μείγμα και το ισιώνω καλά.
  • Βήμα 4 Σκεπάζω καλά το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το βάζω σε ένα βαθύ ταψί. Ρίχνω στο ταψί καυτό νερό ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι τη μέση της φόρμας της τερίνας (φτιάχνω δηλαδή ένα μπεν μαρί φούρνου) και βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
  • Βήμα 5 Ψήνω την τερίνα για 40 λεπτά, τη βγάζω από το ταψί και χωρίς να την ξεσκεπάσω την αφήνω να κρυώσει τελείως. Τη βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει, και τη σερβίρω κομμένη σε φέτες. Συνοδεύω με σαλάτα.


Dina’s Daily RecipesΠικάντικο ρολό κοτόπουλο, γεμιστό με πιπεριές

Dina’s Daily RecipesΡύζι τηγανητό με λαχανικά και αυγά