προορισμός…γεύση!

Prep Time 15 λεπ Cook Time 30 λεπ Rest Time 1 ώρα Total Time 1 ώρα 45 λεπτά. Servings: 6

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) ρίχνω το κοσκινισμένο αλεύρι. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το αλάτι και το νερό. Ανακατεύω με το χέρι κυκλικά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μείγμα να αρχίσει να παίρνει μορφή ζύμης. Η ζύμη αυτή γίνεται σχετικά κολλώδης, γι’ αυτό δεν προσθέτω άλλο αλεύρι. Τη ζυμώνω με τις γροθιές μου για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη και να αρχίσει να ξεκολλά από τα χέρια μου. Την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και την αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα, για να «ξεκουραστεί».

  2. Τη χωρίζω σε 6 ίσα κομμάτια και πλάθω το καθένα σε μπάλα. Βάζω τα 50 ml λάδι σε ένα μπολ. Παίρνω το ένα μπαλάκι ζύμης και το τραβάω με τα χέρια από όλες τις μεριές, με απαλές αλλά σταθερές κινήσεις, μέχρι να λεπτύνει, να ανοίξει και να αποκτήσει διάμετρο περίπου όσο μια μεγάλη πιατέλα. Κάθε τόσο βρέχω τις παλάμες μου με το λάδι που έριξα στο μπολ.

  3. Απλώνω τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, την αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και την πασπαλίζω με λίγη τριμμένη φέτα. Τυλίγω τη ζύμη σε ρολό και πιέζω με τις παλάμες μου για να πιεστεί καλά η τριμμένη φέτα και να ενσωματωθεί στη ζύμη. Την τραβάω ξανά όπως προηγουμένως, με λαδωμένα χέρια, μέχρι να απλώσει και πάλι και να αποκτήσει διάμετρο περίπου 28 εκ. (δηλαδή όσο η διάμετρος ενός συνηθισμένου αντικολλητικού τηγανιού). Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 5 κομμάτια ζύμης και την υπόλοιπη φέτα.

  4. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο περίπου 28 εκ., ζεσταίνω 2 – 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά (στο 3 για κουζίνες με διαβάθμιση ως το 9 και στο 0,5 – 1 για κουζίνες με διαβάθμιση ως το 3). Βάζω τη μία ζύμη στο τηγάνι, στο ζεστό λάδι, και την τηγανίζω για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι απλώς να χρυσίσει αλλά όχι να ροδίσει (ιδιαίτερα αν μετά την ψήσω στο φούρνο ως βάση πίτσας). Αν χρειαστεί, ρίχνω άλλη 1 – 2 κουτ. σούπας επιπλέον ελαιόλαδο στο τηγάνι, όταν γυρίσω τη ζύμη από την άλλη πλευρά.

  5. Μεταφέρω τη ζύμη σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει. Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζω και τα υπόλοιπα τυρόψωμα. Οι βάσεις αυτές τρώγονται είτε σκέτες και ζεστές (σαν απλά τυρόψωμα) είτε τις χρησιμοποιώ σαν βάσεις πίτσας.

Note

Για να τις χρησιμοποιήσω σαν βάσεις: Προθερμαίνω το γκριλ σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Αλείφω κάθε τυρόψωμο με 2 – 3 κουτ. σούπας σπιτική σάλτσα ντομάτας (ή μιας καλής ποιότητας έτοιμη σάλτσα ντομάτας σε βαζάκι) και πασπαλίζω με ½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κασέρι. Καλύπτω με 1-2 φέτες χοιρινό ζαμπόν κομμένο σε λωρίδες και από πάνω σκορπίζω ½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα. Ρίχνω λίγη ξερή ρίγανη, ραντίζω με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ψήνω για 8 – 10 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω και άλλα υλικά όπως π.χ. να αλείψω τα τυρόψωμα με πέστο βασιλικού και να τρίψω από πάνω μανούρι ή να σκορπίσω κομματιασμένο ανθότυρο.

Keywords: τυρόψωμο βάση πίτσας

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Exciting!

Απάντηση