destination taste!

ΚΕΜΠΑΠ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΚΕΜΠΑΠ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΚΕΜΠΑΠ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

: 6
: 15 min
: 12 min
           
: 1 hr

Τα πεντανόστιμα αυτά κεμπάπ συνοδεύονται με αραβικές πίτες, ντομάτες και μια εύκολη σάλτσα γιαουρτιού: Ζεσταίνω ελαφρώς στο γκριλ 6 μεσαίες αραβικές πίτες, λαδωμένες και βάζω στο κέντρο τους τα ψημένα κεμπάπ. Συμπληρώνω με ροδέλες κρεμμυδιού, φετούλες ντομάτας και 1 - 2 κουτ. σούπας γιαούρτι που έχω αρωματίσει με λίγο λιωμένο σκόρδο, ψιλοκομμένα φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου και λίγη πάπρικα σε σκόνη.

Υλικά
  • 400 γρ. αρνίσιος κιμάς, (ζητήστε από τον κρεοπώλη να αλέσει τον κιμά 2 φορές για να είναι πολύ λεπτοκομμένος
  • 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, κατά προτίμηση από σπάλα ή μπούτι (ζητήστε από τον κρεοπώλη να αλέσει τον κιμά 2 φορές για να είναι πολύ λεπτοκομμένος)
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, πολύ ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή, σε νιφάδες (ή καυτερό μπούκοβο)
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή σκόνη τσίλι) ή λιγότερη ποσότητα, αν δεν αντέχετε τα καυτερά
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ούζο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) νερό
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω πρώτα τα δύο είδη κιμά και τα ζυμώνω για 2 – 3 λεπτά με τα χέρια μου για να αναμειχθούν καλά. Στη συνέχεια προσθέτω τα κρεμμύδια, την τριμμένη φρυγανιά, τις πιπεριές Φλωρίνης, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν (ή τη σκόνη τσίλι), το κύμινο, αλάτι και το ούζο. Οσο ζυμώνω, σταδιακά, ρίχνω το νερό και το ελαιόλαδο. Ζυμώνω σχολαστικά τα υλικά, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα όσο το δυνατόν πιο ομοιογενές μείγμα γίνεται. Σκεπάζω το μπολ και το βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο, ώστε να αναμειχθούν καλά τα αρώματα.
  • Βήμα 2 Για το ψήσιμο: Βγάζω το μείγμα από το ψυγείο και το χωρίζω σε 6 μεγάλα κομμάτια. Πλάθω το καθένα σε μακρόστενο σχήμα, σαν χονδρό λουκάνικο, και το πιέζω ελαφρώς. Θα χρειαστώ 6 μακριές μεταλλικές σούβλες (θα τις βρείτε σε όλα τα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας, στα καταστήματα με εξοπλισμό σπιτιού που διαθέτουν ψησταριές και τα αξεσουάρ τους, στα μαγαζιά με είδη κάμπινγκ, αλλά ακόμη και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ).
  • Βήμα 3 Περνάω προσεκτικά τα μακρόστενα κεμπάπ σε κάθε σούβλα. Το ψήσιμο μπορεί να γίνει είτε στα κάρβουνα είτε στο γκριλ του φούρνου.
  • Βήμα 4 Αν τα ψήσετε στα κάρβουνα ετοιμάζω καλά χωνεμένη θράκα (η ετοιμασία της διαρκεί περίπου 1 ώρα, ανάλογα βέβαια με την πείρα και την εμπειρία σας, το αν φυσά δυνατός αέρας κλ.π.). Μαζί με θράκα ζεσταίνω και τη σχάρα της ψησταριάς.
  • Βήμα 5 Λαδώνω καλά την καυτή σχάρα και βάζω πάνω της τα κεμπάπ, πάνω από την έτοιμη θράκα. Τα ψήνω για 6 – 7 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσέχω να μην τα γυρίσω πριν ψηθούν από τη μια πλευρά, γιατί θα κολλήσουν.
  • Βήμα 6 Για να το ελέγξω, προσπαθώ να ανασηκώσω προσεκτικά μια μεταλλική σούβλα και, αν δω ότι το κεμπάπ δεν ανασηκώνεται και κολλάει, συνεχίζω το ψήσιμο λίγο ακόμη. Εναλλακτικά, τα ψήνω στο γκριλ του φούρνου, το οποίο έχω προθερμάνει σε δυνατή φωτιά. Βάζω τα κεμπάπ (με ή χωρίς τις σούβλες) σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ρηχό ταψί ή σε λαμαρίνα φούρνου και τα ψήνω σε ένα από τα ψηλά ράφια (όσο όμως στο ψηλότερο), για 4 – 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Βήμα 7 Τα κεμπάπ ψήνονται και στις διάφορες γκριλιέρες και μικρές ψησταριές εσωτερικού χώρου (με σχάρα ή με αντικολλητικές πλάκες) ή στην τοστιέρα, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.


Dina’s Daily RecipesΠικάντικο ρολό κοτόπουλο, γεμιστό με πιπεριές

Dina’s Daily RecipesΡύζι τηγανητό με λαχανικά και αυγά