Πατάτες γιαχνί με πιπεριές κόκκινες και ελιές
Υλικά
Εκτέλεση
-
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
-
Μαγειρεύω το μείγμα για 6 - 8 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς και προσθέτω τις πατάτες. Προσθέτω τον τοματοπολτό και νερό τόσο ώστε να τις καλύψει, αλατοπιπερώνω και αφήνω το υγρό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
-
Προσθέτω τις ελιές και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές πολύ προσεκτικά για να μην κομματιάσω τις πατάτες. Τέλος, ρίχνω τη ρίγανη και το πετιμέζι, ανακατεύω με προσοχή και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω το φαγητό για 10 λεπτά για να απορροφήσει το άρωμα του μυρωδικού και σερβίρω.
Note
Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης: Οι πιπεριές θεωρούνται εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που μας βοηθούν να είμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα έχοντας σαν αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Το ελαιόλαδο όσο και οι ελιές προσφέρουν επαρκή ποσά αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμίνης E καθώς και πολύτιμων μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Από την άλλη, οι ντομάτες αποτελούν εξαιρετική πηγή Βιταμίνης C, Κάλιου, φολλικού οξέος και Βιταμίνης Κ. Ακόμα, οι μαγειρεμένες ντομάτες είναι η βασική πηγή προέλευσης του λυκοπένιου, ενός αντιοξειδωτικού που έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, όπως είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως τα αυξημένα επίπεδα λυκοπενίου στο πλάσμα έχουν συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτίωση των βιοδεικτών που σχετίζονται με αυτά. Μόλις 5gr σάλτα ντομάτας καθημερινά είναι ικανά να μειώσουν τη σύνθεση χοληστερόλης και να αυξήσουν την κακής χοληρεστόλης (LDL) που αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου.
User Reviews
Terrific