destination taste!

ΧΑΡΟΥΠΟΠΑΞΙΜΑΔΑ ΜΕ ΠΑΣΤΕΛΙ

ΧΑΡΟΥΠΟΠΑΞΙΜΑΔΑ ΜΕ ΠΑΣΤΕΛΙ

ΧΑΡΟΥΠΟΠΑΞΙΜΑΔΑ ΜΕ ΠΑΣΤΕΛΙ

: 3 φρατζόλες
: 20 min
: 50 min

Τραγανά και πεντανόστιμα παξιμαδάκια που παίρνουν γλύκα από το παστέλι. Απολαύστε τα στο πρωϊνό με γιαούρτι και μέλι ή για να συνοδέψετε αλμυρούς μεζέδες όπως ταραμοσαλάτα, χούμους κ.λπ.

Υλικά
  • 300 γρ. χαρουπάλευρο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. παστέλι σκληρό, σουσαμένιο, θρυμματισμένο
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml κρασί λευκό
  • 200 ml κονιάκ
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 150°C. Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υγρά μαζί (ελαιόλαδο, κρασί, κονιάκ).
  • Βήμα 2 Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύω τα άλευρα, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Κάνω μια λακούβα στη μέση και προσθέτω τα υγρά. Στην αρχή ανακατεύω με τα χέρια και μόλις ενωθούν όλα τα υλικά ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια. Προσθέτω το παστέλι και ζυμώνω με προσοχή γιατί είναι αρκετά σκληρό, μέχρι να σκορπίσει στη ζύμη.
  • Βήμα 3 Χωρίζω τη ζύμη σε 3 κομμάτια, πλάθω με τα χέρια μου σε μακρόστενες φρατζόλες και τις τοποθετώ σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Με ένα μαχαίρι κόβω σε φετούλες 1½ εκ. αλλά χωρίς να φτάσω το μαχαίρι μέχρι κάτω.
  • Βήμα 4 Ψήνω στο φούρνο για 20-25 λεπτά (ανάλογα με το πάχος τους). Βγάζω τις φρατζόλες από το φούρνο και χωρίζω τα παξιμάδια. Τα στρώνω σε μονή στρώση στη λαμαρίνα, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 120°C και συνεχίζω το ψήσιμο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ξεραθούν.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι