destination taste!

ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ

ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ

ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ

: 4
: 30 min
: 20 min

Αν και τα μανιτάρια, ιδιαίτερα τα ψωμωμένα» πορτομπέλο αντικαθιστούν τέλεια το κρέας, τίποτα δεν τα εμποδίζει να συνδυαστούν με αυτό, χωρίς το φαγητό να γίνει βαρύ ή… βαρετό. Δείτε πώς!

Υλικά
  • 4 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο, καλά καθαρισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι
  • Για τη γέμιση
  • 80 ml ελαιόλαδο + 4 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 500 γρ. χοιρινός κιμάς, από σπάλα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού Μετσοβόνε, τριμμένο + 4 κουτ. σούπας επιπλέον, για το ψήσιμο
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
  • ½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ζεσταίνω τα 80 ml ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, μέχρι να κάψει καλά. Ρίχνω τον κιμά και τον σοτάρω για 5 – 6 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξει παντού χρώμα. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά περίπου, μέχρι ο κιμάς να ροδίσει και το κρεμμύδι να μαλακώσει.
  • Βήμα 2 Σβήνω με τη σάλτσα σόγιας και το κρασί. Μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω τον κιμά για 20 λεπτά περίπου, σε μέτρια φωτιά και με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά του.
  • Βήμα 3 Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το 1 φλιτζάνι Μετσοβόνε, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μαϊντανό και το δυόσμο. Ρίχνω λίγο αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
  • Βήμα 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί και αραδιάζω εκεί τα πορτομπέλο, με το άνοιγμα προς τα πάνω. Τα γεμίζω με το μείγμα του κιμά, μέχρι επάνω, και μοιράζω στο καθένα από 1 κουταλιά τριμμένο Μετσοβόνε.
  • Βήμα 5 Ραντίζω με το επιπλέον ελαιόλαδο και τα ψήνω για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ο κιμάς. Τα σερβίρω ζεστά, σαν κύριο πιάτο, και συνοδεύω με μπόλικη παγωμένη μπιρίτσα!


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι