Μπροκολόσουπα

proetoimasia magirema servirisma anamoni logo-design-like-for-like video button
10΄ 40΄ 4 μερίδες

 

Σερβίρετε αυτή τη σούπα σε ένα επίσημο κάλεσμα, αλλά και σαν ένα ελαφρύ κύριο πιάτο, ακόμα και σαν σαλάτα σε πιάτα με κρέας ή ψάρια.
Υλικά Εκτέλεση
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μέτριο πράσο (το λευκό μέρος), κομμένο σε ροδέλες
  • 700 – 800 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου (θα χρειαστούμε ένα μεγαλούτσικο μπρόκολο, χωρίς τα κοτσάνια του)
  • 5 – 6 φέτες καπνιστό μπέικον, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1½ λίτρο νερό (ή ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών, κατά προτίμηση από βιολογικό κύβο)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 4 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
Για τη σούπα: Σε μια βαριά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι, το πράσο, τα μπουκετάκια του μπρόκολου και το μπέικον για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά και να γίνει τραγανό το μπέικον. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τις πατάτες και το νερό (ή το ζωμό). Αφήνω το υγρό να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Πολτοποιώ τη σούπα σε δόσεις στο μπλέντερ (ή μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ). Δοκιμάζω και διορθώνω το αλατοπίπερο.Για το σερβίρισμα: Σε ένα μπολ χτυπάω το γιαούρτι και την πάπρικα με ένα πιρούνι.
Μοιράζω τη σούπα σε μπολάκια ή σε βαθιά πιάτα και ρίχνω σε κάθε μερίδα από 1 κουτ. σούπας κρέμα γιαουρτιού.