ΡΕΒΙΘΙΑ ΣΟΥΠΑ
: 4
: 15 min
: 1 hr 30 min
: 12 hr
Η πιο κλασσική σούπα με ρεβίθια ιδανική για της κρύες μέρες του χειμώνα. Στίψτε μπόλικο λεμονάκι και συνοδέψτε την με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.
Υλικά
- ½ κιλό ρεβίθια
- 1 κουτ. σούπας σόδα (σκόνη)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνη
- 3-4 γαρύφαλλα
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Βήμα 1 Μουσκεύω αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό με 1 κουταλιά σόδα. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζω, τα ξεπλένω πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι και τα βάζω σε μια κατσαρόλα. Ρίχνω μπόλικο κρύο νερό που να τα καλύψει κατά τουλάχιστον 4 – 5 εκ. Αφήνω τα ρεβίθια να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζω για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να σταματήσει να βγαίνει καινούριος αφρός.
- Βήμα 2 Αφού μαζέψω όλο τον αφρό, προσθέτω το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα γαρίφαλα και τη δάφνη.
- Βήμα 3 Χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω τα ρεβίθια για 1 – 1½ ώρα (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι), μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω το χυμό λεμονιού.
- Βήμα 4 Ανακατεύω καλά και σερβίρω.