destination taste!

ΨΑΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

ΨΑΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

ΨΑΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

: 6
: 40 min
: 30 min
           
: 1 hr

Το ιδανικό φαγητό για τα «δύσκολα» παιδιά. Η γεύση τους θα τους ενθουσιάσει και θα γίνει η αγαπημένη τους συνταγή.

Υλικά
  • 1.200 γρ. βιολογικές πατάτες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 500 γρ. φιλέτα μπακαλιάρου, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 2 βιολογικά αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανός (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 3 – 4 κουτ. σούπας αλεύρι για το μείγμα + 1 φλιτζάνι επιπλέον, για το αλεύρωμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • αρκετό ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Για τη μαγιονέζα
  • 4 ωμοί κρόκοι, απαραιτήτως από βιολογικά αυγά και μάλιστα ημέρας*
  • 2 κουτ. σούπας καλής ποιότητας ξίδι από λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • 2 φλιτζ. τσαγιού καλής ποιότητας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τις ψαροκροκέτες: Ξεφλουδίζω τις πατάτες, τις κόβω σε μέτρια κομμάτια και τις βάζω σε μια κατσαρόλα, τις καλύπτω με άφθονο νερό και προσθέτω το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Τις βράζω για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζω (αφήνω κατά μέρος την κατσαρόλα με το νερό) και τις πολτοποιώ στο μύλο λαχανικών, ή με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο πρες-πουρέ –ποτέ όμως δεν τις λιώνω στο μπλέντερ ή στο μούλτι, γιατί ο πουρές γίνεται κολλώδης, καθόλου αφράτος. Ρίχνω τον πουρέ σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Βήμα 2 Στην κατσαρόλα που έβρασα τις πατάτες βάζω τα φιλέτα του μπακαλιάρου και τα βράζω σε μέτρια φωτιά, στο νερό που έχει μείνει, για 15 – 20 λεπτά. Τα βγάζω από την κατσαρόλα, τα αφήνω να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορώ να τα πιάσω και τα κομματιάζω με τα χέρια μου, σε πολύ μικρά κομματάκια, αφαιρώντας παράλληλα τυχόν κόκαλα και δέρμα που έχουν μείνει. Τα στύβω ελαφρώς με τα χέρια μου, τα ρίχνω στο μπολ με τον πουρέ πατάτας και προσθέτω τα αυγά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τις 3 – 4 κουταλιές αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Ανακατεύω πολύ καλά, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα σχετικά σφικτό, που να πλάθεται. Αν το μείγμα προκύψει πιο υγρό, ρίχνω λίγο ακόμη αλεύρι ενώ, αν γίνει πολύ σφικτό, ρίχνω λίγο γάλα.
  • Βήμα 3 Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει καλά το μείγμα και να πλάθεται πιο εύκολα, ενώ ταυτόχρονα, στο διάστημα αυτό θα αναμειχθούν καλύτερα τα αρώματα των υλικών του.
  • Βήμα 4 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω 3 δάχτυλα ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνω το 1 φλιτζάνι αλεύρι.
  • Βήμα 5 Βγάζω το μπολ με το μείγμα από το ψυγείο και το πλάθω σε κεφτέδες, με μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Τους πιέζω ελαφρά για να πλατύνουν λιγάκι και τους περνάω από το αλεύρι. Στη συνέχεια τους βάζω στο καυτό λάδι, σε δόσεις των 6 – 7 κομματιών (για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού και βράσουν αντί να τηγανιστούν). Τους τηγανίζω για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, γυρίζοντάς τους μια-δυο φορές για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Ανά δύο δόσεις, ανανεώνω το ελαιόλαδο του τηγανιού, προσθέτοντας νέο.
  • Βήμα 6 Στραγγίζω κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και συνεχίζω με την επόμενη δόση, μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
  • Βήμα 7 Για τη μαγιονέζα: Σε ένα μπολ ρίχνω τους κρόκους, το ξίδι και τη μουστάρδα και τα χτυπάω με το μίξερ χειρός, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά και, σταδιακά, σε μεγαλύτερη ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω τελείως ομοιογενές μείγμα. Χωρίς να σταματήσω το μίξερ αρχίζω να ρίχνω το ελαιόλαδο σε πολύ αργή ροή, χτυπώντας ασταμάτητα. Σταδιακά, το μείγμα γίνεται ολοένα και πιο αφράτο, κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο, μέχρι που στο τέλος, όταν πια θα έχω ρίξει όλο το ελαιόλαδο, η μαγιονέζα μου θα είναι πολύ αφράτη και βελούδινη. Αν γίνει πολύ σφικτή, ρίχνω μερικές σταγόνες νερό. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι.
  • Βήμα 8 Για να σερβίρω, μοιράζω τις ψαροκροκέτες σε πιάτα και συμπληρώνω με μερικές κουταλιές μαγιονέζα.
  • Βήμα 9 ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν δεν βρείτε ολόφρεσκα και βιολογικά αυγά, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε άλλα. Επίσης οι έγκυες, οι θηλάζουσες και τα παιδιά πρέπει να αποφύγουν την κατανάλωση ωμών αυγών. Εναλλακτικά λοιπόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρόκους από αυγά μελάτα, δηλαδή βρασμένα για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός).


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια