προορισμός…γεύση!

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Το απόλυτο σνακ για όλες τις ώρες. Πεντανόστιμο, χορταστικό, φτιαγμένο από τα χέρια σας και φυσικά υγιεινό.

Δυσκολία: Για σχετικά έμπειρους Prep Time 20 λεπ Cook Time 12 λεπ Rest Time 1 λεπ Total Time 33 λεπτά. Best Season: Για όλες τις εποχές

Περιγραφή

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Το απόλυτο σνακ για όλες τις ώρες. Πεντανόστιμο, χορταστικό, φτιαγμένο από τα χέρια σας και φυσικά υγιεινό. Το σπανάκι πέρα από πλούσια γεύση μας παρέχει βιταμίνη Κ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο καθώς και μη-αιμικό σίδηρο. Μάλιστα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Κ και ασβέστιο επιδρά θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει των κίνδυνο καταγμάτων. Παράλληλα, διαθέτει αντικαρκινική δράση, αλλά προστατεύει και την υγεία της καρδιάς. Το κύμινο, ένα μπαχαρικό με άρωμα και γεύση Ανατολής έχει αποδειχθεί ότι περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, όπως και για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Τέλος το μαύρο σουσάμι μπορεί μεν να είναι τόσο μικρό σε μέγεθος, είναι όμως πολύ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Συνιστά έναν ελαιούχο σπόρο που περιλαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα έλαια του σε συνδυασμό με τη δράση του μαγνησίου συνδέονται με μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και ο φώσφορος ενισχύουν την υγεία των οστών.

Υλικά

260 γρ. σπανάκι σε φύλλα, Μπάρμπα Στάθης

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Οδηγίες

Video
Ανενεργό Ενεργό

Βάζω σε ένα ψηλό δοχείο το νερό και το <a href=|https://www.barbastathis.com/el/apla_laxanika/spanaki_se_filla.html| target=|_blank| rel=|noopener|>σπανάκι

  1. και πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ και να λιώσει εντελώς το σπανάκι και να γίνει σαν κρέμα. Σταματάω το ραβδομπλέντερ και ρίχνω πασπαλιστά την μαγιά. Ανακατεύω και αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά.

    blank
  2. Βάζω στην κουζινομηχανή το εξάρτημα γάντζο και ρίχνω στον κάδο τον πολτό του σπανακιού, το ελαιόλαδο, το κύμινο και τη μισή ποσότητα αλεύρι. Ξεκινάω την ανάδευση σε χαμηλή ταχύτητα και δουλεύω για 3 λεπτά. Προσθέτω το αλάτι, το μαυροσούσαμο και σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι (εξαρτάται από την υγρασία αν θα το πάρει όλο). Αφήνω το μείγμα να δουλευτεί για 10-12 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και αρκετά κολλώδης ζύμη.

    blank
  3. Λαδώνω ελαφρά τα χέρια μου, αφαιρώ τη ζύμη από τον κάδο και την μεταφέρω σε ένα λαδωμένο μπολ. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Μεταφέρω τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο πάγκο και την «διπλώνω» μερικές φορές.

    blank
  4. Λαδώνω ραντιστά ένα κομμάτι μεμβράνη και μεταφέρω εκεί τη ζύμη. Κλείνω τη μεμβράνη χαλαρά και σκεπάζω με μια πετσέτα. Αφήνω τη ζύμη για 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.

    blank
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου. Απλώνω το σιμιγδάλι σε ένα πλατύ σκεύος.

    blank
  6. Αφαιρώ τη μεμβράνη από τη ζύμη και με μια σπάτουλα κόβω μικρές ποσότητες ζύμης τις οποίες πλάθω με τα χέρια μου σε μακριά κορδόνια όσο πιο ισόπαχα μπορώ. (Δεν τα κυλάω στον πάγκο γιατί είναι πολύ μαλακή η ζύμη και θα κολλάω).

    blank
  7. Ψήνω τα κριτσίνια για 11-12 λεπτά ανάλογα με το πάχος τους. Τα αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν και τα διατηρώ σε μεταλλικό κουτί μακριά από την υγρασία μέχρι και 1 εβδομάδα.

    blank
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: κριτσίνια σπανάκι

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Exceptional!

Απάντηση