destination taste!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΧΤΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΧΤΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΧΤΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

: 6-8
: 40 min
: 45 min

Μια ιδιαίτερη πίτα με πικάντικη γέμιση και ωραία εμφάνιση. Το πλέξιμο της ζύμης θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα συγκρατήσει τέλεια τη γέμιση των τυριών.

Υλικά
  • 1 φύλλο σφολιάτα ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φέτα, χοντροτριμμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρά χτυπημένα
  • 2 κουτ. σούπας γάλα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 αυγό, χτυπημένο με 2 κουτ. σούπας γάλα, για το άλειμμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω, σκουπίζω καλά και κόβω τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες πάχους ½ εκ. Τις αλατίζω καλά και τις αφήνω στο σουρωτήρι για 1 ώρα μέχρι να βγάλουν την πικρίλα τους.
  • Βήμα 2 Βάζω το κρεμμύδι σε ένα τηγανάκι και το αχνίζω με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει και το αφήνω στην άκρη.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 4 Ξεπλένω τις μελιτζάνες από το αλάτι, τις σκουπίζω και τις αραδιάζω στη λαμαρίνα του φούρνου. Με ένα πινέλο τις αλείφω με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνω στο φούρνο για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βήμα 5 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα τυριά, τα δύο αυγά, το γάλα, ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι δημιουργώντας ένα αρκετά σφιχτό μίγμα.
  • Βήμα 6 Aπλώνω στον πάγκο της κουζίνας ένα μεγάλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και στρώνω το φύλλο σφολιάτας με τη στενή πλευρά μπροστά μου. Με τον πλάστη το ανοίγω λίγο (προσέχω να μη λεπτύνει πολύ).
  • Βήμα 7 Στρώνω 2 σειρές με ψημένες μελιτζάνες, φροντίζοντας να αφήσω δεξιά και αριστερά της σφολιάτες 3-4 εκατοστά χωρις να τα καλύψω. Επάνω από τις μελιτζάνες σκορπίζω λίγο αχνιστό κρεμμύδι και συνεχίζω με μια δόση τυριών την οποία πιέζω να καλύψει τις μελιτζάνες και τα κρεμμύδια. Στρώνω μια δεύτερη σειρά μελιτζάνες, κρεμμύδι και μίγμα τυριών. Επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά τελειώνοντας όλα τα υλικά.
  • Βήμα 8 Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζω λωρίδες των 2 εκατοστών επάνω στη σφολιάτα που περισσεύει δεξιά και αριστερά από τη γέμιση. Με ένα πινέλο τις αλείφω με το χτυπημένο αυγό.
  • Βήμα 9 Ξεκινώντας από την κορυφή παίρνω μια λωρίδα σφολιάτας από την δεξιά πλευρά και την φέρνω επάνω από το μίγμα. Παίρνω μια λωρίδα από την αριστερή πλευρά και την φέρνω επάνω από το μίγμα και την κολλάω επάνω από την δεξιά λωρίδα. Συνεχίζω με αυτό τον τρόπο να «πλέκω» τις λωρίδες της σφολιάτας μέχρι να τελειώσουν και να έχουν καλύψει όλη τη γέμιση με τα τυριά και τις μελιτζάνες.
  • Βήμα 10 Σηκώνω την πίτα μαζί με το αντικολλητικό χαρτί και τη μεταφέρω σε μια λαμαρίνα. Αλείφω καλά με το χτυπημένο αυγό και ψήνω για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  • Βήμα 11 Βγάζω τη λαμαρίνα από το φούρνο, την αφήνω για 15 λεπτά και μετά κόβω σε κομμάτια.
  • Βήμα 12 Σερβίρω αμέσως.


Dina’s Daily RecipesΒασική ζύμη τάρτας

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια