destination taste!

Μουστοκούλουρα μαλακά

Μουστοκούλουρα μαλακά
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
30΄ 15΄ – 20΄ 30 κομμάτια

 

Το μυστικό για μαλακά μουστοκούλουρα είναι να μην στεγνώσουν στο ψήσιμο είναι να σκεπάσουμε το ταψί (ή τη λαμαρίνα) που θα τα ψήσουμε με ένα άλλο ταψί, προσέχοντας το ταψί αυτό να μην ακουμπά στα κουλούρια. Αν τα θέλουμε τραγανά, τα ψήνουμε «ξεσκέπαστα».
Υλικά Εκτέλεση
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. μούστο
  • 200 γρ. ηλιέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
  • 400 γρ. νερό
  • 15 γρ. σόδα (σκόνη)
  • 15 γρ. αμμωνία
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλλα (σκόνη)
  • ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
  • 1.000-1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σε μια λεκάνη (ή σε ένα μεγάλο μπολ) βάζω τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το νερό και τον μούστο και χτυπάω καλά ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω τη σόδα και την αμμωνία και ανακατεύω μέχρι να διαλυθούν καλά.
Ρίχνω την κανέλα και το γαρύφαλλο και αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή, ελαστική με λαδωμένη υφή.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Το κόβω σε κομμάτια με βάρος περίπου 50 γρ. και τα πλάθω σε χονδρά στρογγυλά κουλούρια, δηλαδή στο κλασικό σχήμα του μουστοκούλουρου.
Στρώνω ένα μεγάλο ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζω εκεί τα μουστοκούλουρα, αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκ. απόσταση.
Σκεπάζω το ταψί με ένα άλλο ταψί (χωρίς να ακουμπά στα κουλούρια) και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Ψήνω τα μουστοκούλουρα για 15 – 20 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα.