προορισμός…γεύση!

Μια υπέροχη τάρτα με μεσογειακή ζύμη μπριζέ, γλυκοπατάτες και κόκκινα κρεμμύδια, που θα αγαπήσετε! Οι γλυκοπατάτες μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει πολλούς φανς.

Δυσκολία: Για σχετικά έμπειρους Prep Time 20 λεπ Cook Time 45 λεπ Rest Time 1 λεπ Total Time 1 ώρα 6 λεπτά. Servings: 6 Best Season: Για όλες τις εποχές

Περιγραφή

Μια υπέροχη τάρτα με μεσογειακή ζύμη μπριζέ, γλυκοπατάτες και κόκκινα κρεμμύδια, που θα αγαπήσετε! Οι γλυκοπατάτες μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει πολλούς φανς. Αναζητήστε τες στους πάγκους της λαϊκής και σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Υλικά

Για τη ζύμη

Για την κρέμα

Για την επιφάνεια

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Οδηγίες

Video
Ανενεργό Ενεργό

Για τη ζύμη:

  1. Βάζω το κοσκινισμένο αλεύρι σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο και τρίβω τα υλικά με τα δάχτυλά μου, ώσπου να ετοιμάσω μείγμα που να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτω το γάλα, το αυγό, τη ρίγανη (ή το θυμάρι) και το αλάτι και ανακατεύω με τα χέρια όλα τα υλικά μαζί, χωρίς να επιμείνω ιδιαίτερα, μέχρι να ετοιμάσω ζύμη, όχι απαραίτητα ομοιόμορφη. Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη, και την βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσω.

    blank
  2. Ξετυλίγω τη ζύμη. Σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 28 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας.

    blank
  3. Λαδώνω την ταρτιέρα με τη 1 κουτ. σούπας λάδι και στρώνω το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τα τοιχώματα.

    blank

Για τη κρέμα:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα, χωρίς να τα αφήσω να κάψει.

    blank
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και, όταν λιώσει, ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι και το ανακατεύω αμέσως με το σύρμα. Το καβουρδίζω για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Σταδιακά και χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, ρίχνω το γάλα. Ζεσταίνω το μείγμα αυτό για λίγα λεπτά, χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, μέχρι η κρέμα να δέσει σχετικά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τους κρόκους, την τριμμένη γλυκοπατάτα και τη γραβιέρα, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και σκεπάζω την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζω στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην σχηματιστεί κρούστα. Αφήνω κατά μέρος.

    blank

Για την τάρτα:

  1. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω τις φέτες γλυκοπατάτας και τις μπλανσάρω για 3 λεπτά. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

    blank
  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Αδειάζω την κρέμα μέσα στην ταρτιέρα και ισιώνω με ένα κουτάλι. Τοποθετώ τις φέτες γλυκοπατάτας και κρεμμυδιών εναλλάξ και κυκλικά μέχρι να καλύψω όλη την επιφάνεια της κρέμας. Αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω στο φούρνο για 40-45 λεπτά.

    blank
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 6


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: τάρτα γλυκοπατάτες κρεμμύδια

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Mouth-watering

Απάντηση