προορισμός…γεύση!

Σοκολατόψωμο

Σοκολατόψωμο

4 from 1 vote
0 Add to Favorites
Prep Time 30 λεπ Cook Time 40 λεπ Rest Time 45 λεπ Total Time 1 ώρα 55 λεπτά. Servings: 10

Υλικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για την επάλειψη

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

Για τη ζύμη

  1. Σε ένα μπολάκι βάζω το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύω με ένα κουταλάκι και αφήνω κατά μέρος για 3 - 4 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) χτυπάω τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το μείγμα της μαγιάς. Χτυπάω για μερικά λεπτά μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Αν το μίξερ διαθέτει «γάντζο» ειδικό για ζύμες τον προσαρμόζω και προσθέτω στο μείγμα το κοσκινισμένο αλεύρι, σταδιακά, δουλεύοντας σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα. Αν δεν έχετε μίξερ με εξάρτημα γάντζο, ρίχνετε το αλεύρι και αρχικά ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια ζυμώνετε με τα χέρια. Και στις δύο περιπτώσεις φτιάχνω μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια –αν κολλάει προσθέτω λίγο αλεύρι και ζυμώνω ελαφρώς. 

  3. Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την αλείφω με ελαιόλαδο και τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ το οποίο έχω και αυτό αλείψει με λάδι, για να μην κολλήσει η ζύμη στα τοιχώματα. Σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω το μπολ σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος, μακριά από ρεύματα, για 30 - 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνω κατά μέρος.

Για την κουλούρα

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.

    Αλευρώνω ελαφρώς μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και βάζω εκεί τη ζύμη. Την ανοίγω με τον πλάστη σε σχετικά ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις περίπου 38 x 45 εκ. Το μεταφέρω επάνω σε μια λαδόκολλα. Επάνω στο φύλλο απλώνω ομοιόμορφα το μείγμα της γέμισης. Τυλίγω το φύλλο σε ρολό, από την μακριά πλευρά του και το κόβω στη μέση, κατά μήκος, με ένα κοφτερό μαχαίρι δίχως δόντια. Ενώνω τις δύο άκρες των νέων λωρίδων που έχουν σχηματιστεί και τις πλέκω σε πλεξούδα. Στρίβω την πλεξούδα για να γίνει μια κουλούρα και την μεταφέρω (μαζί με τη λαδόκολλα από κάτω της) σε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22 - 24 εκ., κόβοντας τη λαδόκολλα ώστε να χωρέσει στο ταψί.

  2. Ψήνω την κουλούρα για 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο και αφήνω την πλεξούδα επάνω σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσει καλά πάνω και κάτω, ώστε να μην λασπώσει.

Για την επικάλυψη

  1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού και με το μείγμα αυτό αλείφω την πλεξούδα με ένα πινέλο, μέχρι να γυαλίσει.

    Σερβίρω το σοκολατόψωμο αμέσως ή μόλις κρυώσει.

Keywords: σοκολατόψωμο

User Reviews

4 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
0
4 Stars
1
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. williambuttensha

    Exciting!

  1. williambuttensha

    Exciting!