destination taste!

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

: 6-8
: 1 hr
: 45 min
           
: 30 min

Το μυστικό αυτής της ζύμης είναι να μην παραδουλευτούν τα υλικά γιατί έτσι απελευθερώνεται η γλουτένη του αλευριού, οπότε η ζύμη θα γίνει κολλώδης και δεν θα ανοίγεται εύκολα. Μια απλή ανάμειξη με τον «γάντζο» του μίξερ για 1 λεπτό ή ένα απλό ζύμωμα με τα χέρια για 2 λεπτά είναι αρκετά. Μπορούμε να αποφύγουμε όλο τον κόπο και να χρησιμοποιήσουμε 1 φύλλο έτοιμης ζύμης κουρού.

Υλικά
  • Για τη ζύμη (εναλλακτικά χρησιμοποιώ 1 φύλλο ζύμης κουρού)
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για την επιφάνεια
  • 100 γρ. ελαιόλαδο + 1 κουτ. σούπας για άλειμμα της ταρτιέρας
  • 50 γρ. φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό), ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για την γέμιση
  • 1 κιλό ρώγες από σταφύλι άσπρο και μαύρο, κατά προτίμηση Μοσχάτο (κόβω τις ρώγες στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαύρη κορινθιακή σταφίδα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τυρί κρέμα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
  • 3 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • ελάχιστο μπαχάρι σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω τα 100 γρ. ελαιόλαδο. Ανακατεύω με τα χέρια, τρίβοντας με τα δάχτυλά μου το μείγμα, ώστε να βραχεί το αλεύρι από το λάδι και να γίνει ένα κάπως υγρό και ψιχουλιαστό. Προσθέτω το γάλα, το αυγό, το θυμάρι και το αλάτι και ζυμώνω τα υλικά μέχρι απλώς να αναμειχθούν, χωρίς να επιμείνω, γιατί η ζύμη θα γίνει κολλώδης και δύσχρηστη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  • Βήμα 2 Γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι. Οταν μαλακώσει, ρίχνω τα σταφύλια και τις σταφίδες, ανακατεύω για λίγο και τα αφήνω για 1 λεπτό περίπου μέχρι να μαραθούν. Αποσύρω από τη φωτιά και τα κρατάω στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω τα αυγά με το σύρμα και προσθέτω τα τυριά, το μείγμα του τηγανιού, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
  • Βήμα 3 Τάρτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 4 Λαδώνω μια ταρτιέρα διαμέτρου 26 – 28 εκ. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, πετάω τη μεμβράνη και την απλώνω με τα δάχτυλά μου μέσα στην ταρτιέρα, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα και να καλύψει και τα τοιχώματα.
  • Βήμα 5 Τρυπάω τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τη ψήνω για 10 λεπτά. Την βγάζω από το φούρνο, την αφήνω για 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και απλώνω επάνω της το μείγμα της γέμισης. Ψήνω την τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Οταν είναι έτοιμη, τη βγάζω από το φούρνο, την αφήνω ελαφρώς να κρυώσει και μετά την κόβω και τη σερβίρω.


Dina’s Daily Recipes«Δεματάκια» με λαχανικά, φιρίκι και μπλε τυρί

Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό