destination taste!

ΣΥΚΑ ΨΗΤΑ, ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΟΓΑΛΟ

ΣΥΚΑ ΨΗΤΑ, ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΟΓΑΛΟ

ΣΥΚΑ ΨΗΤΑ, ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΟΓΑΛΟ

: 4
: 30 min
: 20 min

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική εάν μας έχει περισσέψει στο ψυγείο ρυζόγαλο, 3 – 4 ημερών. Το αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσει και να ζεσταθεί. Μετά γεμίζουμε τα σύκα όπως στην κανονική συνταγή.

Υλικά
  • Για τα σύκα
  • ½ μεγάλα και ώριμα μαύρα σύκα
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κουτ. σούπας ξερή λεβάντα, τριμμένη (τη βρίσκουμε σε μπαχαράδικα και σε καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής)
  • λίγη κανέλα, σε σκόνη, για το σερβίρισμα
  • Για το ρυζόγαλο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα (ή ρύζι για σούπα)
  • 1½ – 2 νεροπότηρα νερό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 2½ κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 λοβός βανίλιας (τον χαράζουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια)
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ρυζόγαλο: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το ρύζι και το νερό και βράζω σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά ή όσο χρειαστεί ώστε το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό, χωρίς όμως να κολλήσει. Ανακατεύω κατά διαστήματα.
  • Βήμα 2 Κρατάω κατά μέρος το μισό γάλα και ρίχνω το υπόλοιπο στο κατσαρολάκι, μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτω τα σποράκια της βανίλιας και το ξυλάκι κανέλας και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 6 – 8 λεπτά, πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα.
  • Βήμα 3 Στο κρύο γάλα που άφησα κατά μέρος ρίχνω το κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί. Μόλις περάσουν τα 6 – 8 λεπτά μαγειρέματος του ρυζόγαλου και το ρύζι έχει μαλακώσει καλά, ρίχνω στο κατσαρολάκι το μείγμα γάλακτος-κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 4 Συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να γίνει μελωμένο και το ρύζι να μαλακώσει καλά. Αποσύρω από τη φωτιά και πετάω το ξυλάκι κανέλας.
  • Βήμα 5 Σύκα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 6 Πλένω καλά τα σύκα, τα σκουπίζω με προσοχή και, χωρίς να τα ξεφλουδίζω, τα χαράζω χιαστί στην κορυφή τους. Τα βάζω σε ένα ταψάκι, με τη χαραγμένη πλευρά προς τα πάνω. Τα περιχύνω με λιωμένο βούτυρο και το μέλι, τα πασπαλίζω με τη λεβάντα και βάζω το ταψάκι στο φούρνο.
  • Βήμα 7 Ψήνω για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσει η σάρκα τους. Τα βγάζω από το φούρνο, τα ανοίγω προσεκτικά εκεί που τα χάραξα και γεμίζω το καθένα με 1 κουταλάκι ζεστό (όχι καυτό) ρυζόγαλο. Τα βάζω σε μια πιατέλα, τα περιχύνω με το λιγοστό υγρό του ψησίματος, πασπαλίζω με την κανέλα σε σκόνη και τα σερβίρω αμέσως.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια