destination taste!

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΡΑΣΟ

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΡΑΣΟ

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΡΑΣΟ

: 6 κιλά
: 30 min
           
: 14 hr

Ποιος είπε ότι είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς λουκάνικα στο σπίτι; Πιστέψτε με, είναι πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεστε, συν τα αμέτρητα πλεονεκτήματα όπως την επιλογή καλού κρέατος και των άλλων υλικών, την απουσία φωσφορικών αλάτων και συντηρητικών και φυσικά, τους συνδυασμούς γεύσεων που μας αρέσουν.

Υλικά
  • 5 κιλά χοιρινό κρέας από σπάλα και μπούτι, μισό-μισό, περασμένο από τη χονδρή κοπή
  • 1 κιλό χοιρινό λίπος, περασμένο από τη χονδρή κοπή
  • 1½ κιλό πράσα (το λευκό και αρκετό από το πράσινο μέρος), πολύ ψιλοκομμένο
  • 80 – 100 γρ. καλό θαλασσινό αλάτι
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κιλό χοιρινά άντερα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω όλα τα υλικά για τη γέμιση (χοιρινό κρέας, χοιρινό λίπος, πράσα, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα και πάπρικα).
  • Βήμα 2 Ζυμώνω με δύναμη για 10 λεπτά. Σκεπάζω το μείγμα με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω να «ξεκουραστεί» και να μαριναριστεί για 8 – 14 ώρες. Τα αρώματά του θα αναμειχθούν καλά και η γεύση θα γίνει καλύτερη. Το φυλάω σε ένα μέρος δροσερό, σκοτεινό και προστατευμένο, αλλά όχι στο ψυγείο γιατί αδρανοποιεί στις ευωδιές των υλικών.
  • Βήμα 3 Την επόμενη ημέρα ζυμώνω ξανά τα υλικά με τα χέρια μου για 2 – 3 λεπτά. Πώς θα δω αν το μείγμα είναι όπως θέλω
  • Βήμα 4 Παίρνω μια μικρή ποσότητα και πλάθω ένα κεφτεδάκι. Το τηγανίζω σε λίγο λάδι, μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και, μόλις κρυώσει, το δοκιμάζω: αν χρειαστεί, προσθέτω κάποιο υλικό όπως αλάτι ή πάπρικα.
  • Βήμα 5 Πλένω τα έντερα: Τα παστά έντερα από το χασάπη θέλουν μονάχα μούλιασμα. Αν πάρω φρέσκα χοιρινά, τα ετοιμάζω ως εξής: Παίρνω την άκρη ενός εντέρου και την προσαρμόζω με προσοχή στη βρύση του νεροχύτη, εκεί που τρέχει το νερό. Αφήνω να τρέξει μια ποσότητα νερού, κλείνω τη βρύση και πιέζω την ποσότητα του νερού ώστε να διατρέξει κατά μήκος ολόκληρο το έντερο. Έτσι, θα παρασύρει μαζί του τυχόν ακαθαρσίες και θα το ξεπλύνει. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία 4 – 5 φορές σε κάθε έντερο, μέχρι το νερό να βγει τελείως καθαρό και διάφανο.
  • Βήμα 6 Προσαρμόζω το καθαρισμένο έντερο στο ρύγχος της μηχανής για λουκάνικα, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της συσκευής. Στο ειδικό άνοιγμα της μηχανής βάζω μπόλικο μείγμα λουκάνικου, φροντίζοντας να μην αφήσω κενά. Ένα ιδανικό μήκος είναι τα 50 – 60 εκ. Εκεί, δένω το λουκάνικο γερά με σπάγκο, αφήνοντας να κρέμονται μερικά εκατοστά σπάγκου για να μπορώ να κρεμάσω το λουκάνικο. Επαναλαμβάνω με τα υπόλοιπα έντερα και γέμιση. Αν δεν έχω μηχανή για λουκάνικα, μπορώ να προσαρμόσω ένα χωνί με φαρδύ στόμιο στην άκρη του λουκάνικου και με υπομονή γεμίζω το έντερο με το μείγμα.
  • Βήμα 7 Κρεμάω τα λουκάνικα σε μέρος δροσερό, με καλό αερισμό και μακριά από υγρασία (μια αποθήκη καθαρή, χωρίς βρωμιές και ασφαλή, ώστε να μην έχει ποντίκια ή έντομα). Για ασφάλεια από τα έντομα, τυλίγω χαλαρά κάθε λουκάνικο σε λίγο τουλπάνι ή γάζα. Εκεί τα αφήνω για 10 – 15 μέρες, μέχρι να στεγνώσουν και να δω ότι αρχίσουν να λεπταίνουν, να ζαρώνουν και να συρρικνώνονται. Εναλλακτικά, τα διατηρώ στην κατάψυξη, τυλιγμένο ένα-ένα σε διάφανη μεμβράνη ή σε νάιλον σακουλάκι.


Dina’s Daily RecipesΒασική ζύμη τάρτας

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια