destination taste!

ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ ΜΕ ΣΟΥ, ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ ΜΕ ΣΟΥ, ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ ΜΕ ΣΟΥ, ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

: 4-6
: 20 min
: 15 min

Από τα πιο γνωστά γλυκά παγκοσμίως. Εδώ σας δίνω μια ελληνική παραλλαγή με ανάλαφρη κρέμα γιαουρτιού και άρωμα μαστίχας.

Υλικά
  • Για τα σου
  • 70 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
  • 5 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα
  • 2 κουτ. σούπας ζαχαρούχο γάλα εβαπορέ
  • 5 κουτ. σούπας νερό
  • ελάχιστο αλάτι
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 βιολογικά αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • Για τη γέμιση
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Για τη σος σοκολάτας
  • 100 γρ. κουβερτούρα 55%, σπασμένη
  • ⅓ φλιτζ. τσαγιού (75 ml) φρέσκο γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού κακάο σε σκόνη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τα σου: Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο, ρηχό ταψί ή τη λαμαρίνα του φούρνου. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 2 Σε μια μέτρια κατσαρόλα με βαρύ πυθμένα βάζω τα βούτυρο, το φρέσκο γάλα, το ζαχαρούχο γάλα, το νερό και ελάχιστο αλάτι και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να φτιάξω ενιαίο μείγμα.
  • Βήμα 3 Ρίχνω όλο μαζί το αλεύρι, με μια κίνηση, και αρχίζω να ανακατεύω έντονα, μέχρι το μείγμα να δέσει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, δίχως να αφήνει υπολείμματα. Το μείγμα πρέπει να είναι αφράτο και ελαστικό.
  • Βήμα 4 Το μεταφέρω αμέσως σε ένα μπολ και το αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά. Αρχίζω να το χτυπάω με το μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά και χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, πριν ρίξω το επόμενο. Τώρα το μείγμα γίνεται λείο και μοιάζει με μείγμα για κέικ.
  • Βήμα 5 Το μεταφέρω σε χωνί ζαχαροπλαστικής και φτιάχνω μπάλες ζύμης σε μέγεθος καρυδιού που τις αφήνω στο ταψί, σε απόσταση τη μία από την άλλη. Ψήνω τα σου για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν απαλά. Βγάζω το ταψί από το φούρνο, αφήνω τα σου να κρυώσουν ελαφρώς κα, στη συνέχεια, με ένα μικρό και κοφτερό μαχαιράκι τα χαράζω οριζόντια, χωρίς να τα κόψω σε δύο κομμάτια. Τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς.
  • Βήμα 6 Για τη γέμιση: Ανακατεύω σε ένα μπολ το γιαούρτι, το λικέρ μαστίχας και την άχνη, μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Βήμα 7 Για τη σος σοκολάτας: Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ τοποθετημένο πάνω από κατσαρόλα στο οποίο σιγοβράζει λίγο νερό. Μόλις λιώσει προσθέτω το γάλα και τη σκόνη κακάο, ανακατεύω για 1 λεπτό και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 8 Συναρμολόγηση: Γεμίζω κάθε σου με 1 κουτ. γλυκού από το μείγμα της γέμισης. Μοιράζω τα γεμισμένα σου σε 4 – 6 μπολάκια, φτιάχνοντας λοφάκι. Περιχύνω τα λοφάκια-προφιτερόλ με τη ζεστή σοκολάτα και σερβίρω αμέσως.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο