destination taste!

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΨΩΜΙΟΥ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΛΙΚΕΡ

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΨΩΜΙΟΥ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΛΙΚΕΡ

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΨΩΜΙΟΥ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΛΙΚΕΡ

: 6-8
: 40 min
: 45 min
           
: 30 min

Οι πουτίγκες ψωμιού είναι εύκολα, πεντανόστιμα και χορταστικά γλυκίσματα όπου οι φέτες ψωμιού, κατά προτίμηση μπαγιάτικου, ποτίζονται με πυκνά, κρεμώδη μίγματα, ίσως όχι τόσο εκλεπτυσμένα όπως η κρέμα καστάρντ που χρησιμοποιούμε εδώ, πάντως με μείγματα όπως αυγά-γάλα, καθώς και ποτό. Συχνά εμπλουτίζονται με ξηρούς καρπούς και σταφίδες.

Υλικά
  • 5 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο
  • 500 γρ. ψωμί ολικής άλεσης, κομμένο σε μέτριες φέτες
  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη + 2 κουτ. σούπας επιπλέον, για το πασπάλισμα
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι (ή κονιάκ)
  • 200 γρ. κουβερτούρα πικρή (τουλάχιστον 68% κακάο), σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  • 3 κρόκοι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, σε θερμοκρασία δωματίου
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μέτριο ορθογώνιο ταψάκι και με το υπόλοιπο βούτυρο αλείφω τη μία πλευρά από κάθε φέτα ψωμιού.
  • Βήμα 2 Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνω το γάλα και την κρέμα γάλακτος, προσθέτω τα 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι. Τα ζεσταίνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρω από τη φωτιά. Ρίχνω τη βανίλια και το λικέρ (ή το κονιάκ) και ανακατεύω.
  • Βήμα 3 Στο μεταξύ λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή την ανακατεύω σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, μέχρι να λιώσει. Την αφήνω κατά μέρος να κρυώσει λίγο.
  • Βήμα 4 Σε ένα μπολ χτυπάω καλά τους κρόκους με τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνω τα 3/4 του αρωματισμένου γάλακτος στο μείγμα των αυγών, χτυπώντας καλά με το σύρμα ή το μίξερ χεριού. Προσθέτω το υπόλοιπο γάλα και χτυπάω ξανά. Αυτή η κρέμα λέγεται καστάρντ και είναι η βάση του γλυκού μας.
  • Βήμα 5 Ρίχνω 1 φλιτζάνι από την κρέμα καστάρντ στο μπολ με τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύω έντονα με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα λείο και ελαφρώς κολλώδες. Αφήνω κατά μέρος την υπόλοιπη καστάρντ.
  • Βήμα 6 Συναρμολόγηση: Απλώνω στο ταψάκι μία στρώση από τις μισές φέτες ψωμιού, με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα πάνω. Τις περιχύνω με το μισό μείγμα κουβερτούρας και στρώνω άλλη μία στρώση με τις υπόλοιπες φέτες ψωμί, πάντα με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα πάνω. Περιχύνω με το υπόλοιπο μείγμα σοκολάτας και στη συνέχεια με την υπόλοιπη κρέμα καστάρντ που έχω αφήσει κατά μέρος.
  • Βήμα 7 Πιέζω τις φέτες με μια φαρδιά σπάτουλα, για να μουσκέψουν καλά από το υγρό μείγμα, καλύπτω το ταψάκι με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος για 20 – 30 λεπτά, πιέζοντας τακτικά τη μεμβράνη με τις παλάμες μου για να μουσκεύονται καλά οι φέτες ψωμιού.
  • Βήμα 8 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 9 Βάζω το ταψάκι σε ένα μεγαλύτερο, βαθύ ταψί, το οποίο γεμίζω μέχρι τη μέση με καυτό νερό –φτιάχνω δηλαδή ένα μπεν μαρί φούρνου. Τοποθετώ το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου, αφαιρώ τη διάφανη μεμβράνη από το μικρότερο ταψάκι και πασπαλίζω την επιφάνεια του γλυκού με τις 2 κουτ. σούπας επιπλέον ζάχαρη.
  • Βήμα 10 Ψήνω για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η πουτίγκα να αποκτήσει μια ροδοψημένη, τραγανή κρούστα στην επιφάνεια. Βγάζω με προσοχή το μικρό ταψί από το μεγαλύτερο, αφήνω την πουτίγκα να κρυώσει λιγάκι και τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή. Αν θέλω, τη συνοδεύω με παγωτό.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο