destination taste!

Κουνουπίδι τουρσί σπιτικό

Κουνουπίδι τουρσί σπιτικό
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
40΄ 2 εβδομάδες

 

Κουνουπίδι τραγανό και ξινούτσικο γίνεται ιδιαίτερος, νηστίσιμος μεζές που θα τον απολαύσετε με ένα ωραίο κρασί ή ένα παγωμένο ουζάκι. 
Υλικά Εκτέλεση
  • 1 μικρό κουνουπίδι, καθαρισμένο από τα φύλλα και χωρισμένο στα μπουκετάκια του
  • 4 καρότα (προτιμήστε βιολογικά), κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 1 ματσάκι σέλινο (μόνο τα τρυφερά κλωνάρια και τα φύλλα), χονδροκομμένα
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες από σπόρια και κοτσάνια και κομμένες σε ροδέλες
  • 6 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτά φετάκια
  • 1 κουτ. γλυκού ανάμεικτοι κόκκοι από χρωματιστά πιπέρια (άσπροι πράσινοι, μαύροι, ροζ)
  • 1 – 2 φρέσκες καυτερές πιπερίτσες (αν τις θέλετε), ψιλοκομμένες
  • ελαιόλαδο

Για την άλμη:

  • 1 λίτρο χλιαρό νερό
  • αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ξινό (το λένε και κρεμόριο, είναι μια ψιλή λευκή σκόνη και θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα μπαχαρικά)
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 50 γρ. καλής ποιότητας ξίδι
Για την άλμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το χλιαρό νερό, προσθέτω  πρώτα 2 – 3 κουτ. σούπας αλάτι και ανακατεύω για να διαλυθεί. Βάζω μετά στο νερό ένα ωμό αυγό: η ιδανική αναλογία αλατιού-νερού είναι όταν το αυγό δεν βουλιάξει και η μύτη του εξέχει από το νερό με διάμετρο περίπου 1 εκατοστό, ενώ, αν δοκιμάσετε το αλατόνερο, θα δείτε ότι πιο αλμυρό από το θαλασσινό. Αν το αυγό βουλιάζει προσθέτω κι άλλο αλάτι, ενώ αν εξέχει περισσότερο ρίχνω λίγο ακόμη νερό. Μετά βγάζω το αυγό και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά της άλμης, δηλαδή το ξινό, τη ζάχαρη και το ξίδι και ανακατεύω καλά. Αφήνω την άλμη κατά μέρος.

Για το τουρσί: Βάζω νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα και όταν κοχλάσει ρίχνω τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού. Μόλις το νερό ξαναπάρει βράση μετράω 3 λεπτά μέχρι να ζεματιστεί το κουνουπίδι και το βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα. Προσοχή! Το κουνουπίδι δεν πρέπει να μαλακώσει, απλά να ζεματιστεί. Στο ίδιο νερό ρίχνω τις φέτες καρότου και τις ροδέλες πιπεριάς και τις ζεματίζω κι αυτές για 3 λεπτά. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τις ανακατεύω σε ένα μπολ μαζί με τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού.

Μοιράζω το μείγμα σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα και συμπληρώνω με τις φετούλες σκόρδου, το κομμένο σέλινο, τις καυτερές πιπερίτσες (προαιρετικά) και τους σπόρους πιπεριού. Προτιμώ να μοιράσω το τουρσί σε μικρά βαζάκια γιατί μετά το άνοιγμα διατηρείται για 1 εβδομάδα. Τα γεμίζω σχεδόν μέχρι επάνω και συμπληρώνω με άλμη, μέχρι να καλύψει καλά τα υλικά. Ρίχνω και λίγο ελαιόλαδο και κλείνω πολύ καλά τα βαζάκια. Τα φυλάω σε μέρος σκοτεινό και δροσερό, εκτός ψυγείου, αλλά μακριά από φως και πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ. Ιδανικά σε μια δροσερή αποθήκη ή κάτω από το ντουλάπι του νεροχύτη. Τα αφήνω εκεί για 2 εβδομάδες, οπότε και το τουρσί είναι έτοιμο.

 

Related Posts

Αγγουράκια τουρσί

Αγγουράκια τουρσί

1 κιλό 15 ώρες   Θα είναι έτοιμα σε 4 – 6 εβδομάδες αλλά συνεχίζουν να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση εκεί για πολλούς μήνες. Είναι θαυμάσια σε σπιτική ρώσικη σαλάτα, σε χάμπουργκερ, σε σαλάτες, σε ντιπ, ενώ είναι το μόνο υλικό που χρειάζεται μια απλή […]

Ελιές Καλαμών με φιστίκια Αιγίνης

Ελιές Καλαμών με φιστίκια Αιγίνης

10΄ 1 ώρα   Αν δεν σερβίρετε τις ελιές αμέσως τις αδειάζετε σε ένα γυάλινο βάζο, μαζί με τη μαρινάδα τους, το κλείνω καλά και το διατηρώ στο ψυγείο. Υλικά Εκτέλεση 300 γρ. ελιές Καλαμών, όχι ξιδάτες, πλυμένες και καλά στεγνωμένες 80 γρ. φιστίκια Αιγίνης, […]