destination taste!

ΦΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ

ΦΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ

ΦΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ

: 6
: 30 min
: 30 min

Αν έχετε βαρεθεί τις φακές σούπα μπορείτε να τις απολαύσετε σε ένα πολύ νόστιμο καθημερινό φαγάκι, πλούσιο και χορταστικό.

Υλικά
  • 300 γρ. φακές ψιλές, καλά ξεπλυμένες και στραγγισμένες
  • 300 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 2 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες (μόνο το λευκό τρυφερό μέρος)
  • 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες (αν είναι χοντρά τα κόβω πρώτα στη μέση και μετά σε μισοφέγγαρα)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα κονκασέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • τα «φυλλαράκια» από 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, τριμμένο)
  • 2 - 3 καρφάκια γαρίφαλου
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω τις φακές σε μια μέτρια κατσαρόλα και τις σκεπάζω με άφθονο κρύο νερό. Μόλις πάρουν μια-δυο βράσεις αποσύρω από τη φωτιά, τις στραγγίζω και τις αφήνω κατά μέρος. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 2 Καθαρίζω την κατσαρόλα, τη σκουπίζω καλά και ρίχνω εκεί το ελαιόλαδο. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τις ροδέλες των πράσων και των καρότων για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το σκόρδο και τις καλά στραγγισμένες φακές και σοτάρω για άλλο ½ λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι οι φακές να γυαλίσουν. Ρίχνω τα κομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, το κύμινο και την πιπερίτσα (αν τη χρησιμοποιήσω). Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
  • Βήμα 3 Προσθέτω 400 ml καυτό νερό, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω όλο το περιεχόμενο σε ένα μέτριου μεγέθους βαθύ ταψί. Προσθέτω το ρύζι, το απλώνω ομοιόμορφα με μια ξύλινη κουτάλα και ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και το φαγητό να μείνει με μια πυκνή σάλτσα.
  • Βήμα 4 Αν αποφασίσω να χρησιμοποιήσω το κεφαλοτύρι, βγάζω το ταψί από το φούρνο, σκορπίζω το τυρί και το ξαναβάζω στο φούρνο. Γυρίζω τη λειτουργία στο γκριλ και ψήνω για 5 – 7 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει. Σερβίρω το φαγητό ζεστό.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι