destination taste!

ΓΡΑΝΙΤΑ ΜΕ ΚΑΦΕ

ΓΡΑΝΙΤΑ ΜΕ ΚΑΦΕ

ΓΡΑΝΙΤΑ ΜΕ ΚΑΦΕ

: 4
: 15 min
           
: 6 hr

Ένα ελαφρύ και δροσιστικό και χωνευτικό επιδόρπιο που να κλείσει ιδανικά το γεύμα.

Υλικά
  • ½ λίτρο νερό
  • 150 γρ. ζάχαρη (ή λιγότερη, αν θέλουμε)
  • ½ λίτρο δυνατός καφές φίλτρου, σε θερμοκρασία δωματίου (ή εσπρέσο φρέντο)
  • 1 σφηνάκι κονιάκ (ή σκούρο ρούμι)
  • 200 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη μέχρι να γίνει παχύρρευστη, σαν γιαούρτι (προαιρετικά)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ζεσταίνω το νερό και τη ζάχαρη σε μια μέτρια κατσαρόλα, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Συνεχίζω το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να φτιάξω ένα μέτριο σιρόπι. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά.
  • Βήμα 2 Προσθέτω τον καφέ και το ποτό, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να κρυώσει εντελώς, σε θερμοκρασία δωματίου. Το μεταφέρω σε ένα ανοξείδωτο ή πλαστικό μπολ, κατά προτίμηση ρηχό, το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και το βάζω στην κατάψυξη για 4 – 6 ώρες, μέχρι το μείγμα να παγώσει καλά.
  • Βήμα 3 Κάθε 30 λεπτά βγάζω το δοχείο από την κατάψυξη και ανακατεύω το μείγμα με ένα πιρούνι, για να θρυμματιστεί.
  • Βήμα 4 Μοιράζω τη γρανίτα σε μπολ ή σε φαρδιά ποτήρια και τη σερβίρω. Αν θέλω, συνοδεύω με 1 – 2 κουτ. σούπας χτυπημένη κρέμα γάλακτος.