destination taste!

ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΡΟΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥ

ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΡΟΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥ

ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΡΟΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥ

: 6-8
: 40 min
: 45 min

Γιορτινό πρώτο πιάτο με πρωτότυπη εμφάνιση και γέμιση, και γεύση που σας δίνει νέα έμπνευση για τις μαγειρικές με χωριάτικο λουκάνικο. Εκτός γιορτής, αυτό το ρολό είναι ένα θαυμάσιο κυριακάτικο κύριο πιάτο που θα συνοδέψετε με πράσινη σαλάτα.

Υλικά
  • 450 γρ. χωριάτικα λουκάνικα (διαλέξτε ανάμεικτα λουκάνικα με διάφορες γεύσεις, όπως με πορτοκάλι, με πράσα ή με ρίγανη, για ποικιλία και έξτρα άρωμα)
  • 2 βιολογικά αυγά
  • 2 μεγάλα βιολογικά καρότα, τριμμένα
  • 150 γρ. μπέικον σε ενιαίο κομμάτι, που θα κόψετε σε μικρά κυβάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ, καλής ποιότητας
  • ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φύλλο ζύμη σφολιάτας (τα πακέτα περιέχουν 2 φύλλα –κρατάτε το ένα για τη συνταγή και φυλάτε το άλλο στο ψυγείο, για άλλη χρήση)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Με ένα μαχαιράκι ξεφλουδίζω τα λουκάνικα από το περίβλημά τους και ψιλοκόβω το περιεχόμενο για να μοιάζει με κιμά (για ευκολία, το κομματιάζω με ένα πιρούνι ή το τρίβω στη χονδρή πλευρά του τρίφτη). Μεταφέρω τον κιμά λουκάνικου σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το 1 αυγό και το ασπράδι από το δεύτερο αυγό. Ανακατεύω με τα χέρια και προσθέτω τα καρότα, το μπέικον, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνω καλά το μείγμα με τα χέρια μου για να ενωθούν τα υλικά.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Βήμα 3 Ανοίγω το φύλλο της σφολιάτας με τον πλάστη, επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να φτιάξω ένα παραλληλόγραμμο με πλάτος περίπου 18 εκ. και μήκος 30 εκ.
  • Βήμα 4 Παίρνω το μείγμα της γέμισης και το πλάθω σαν χοντρό ρολό, με μήκος όσο το πλάτος της ζύμης, δηλαδή περίπου 18 εκ. Το τοποθετώ κατά πλάτος στο κέντρο του φύλλου και τυλίγω το φύλλο σε ρολό, κλείνοντας καλά στο εσωτερικό το μείγμα του λουκάνικου.
  • Βήμα 5 Κόβω τα περισσεύματα ζύμης και με αυτά πλάθω μια λεπτή πλεξούδα που ακουμπάω στη ράχη του ρολού, για διακόσμηση. Αλείφω το ρολό με τον κρόκο του αυγού που έχει απομείνει.
  • Βήμα 6 Βάζω το ρολό με προσοχή σε ένα ρηχό και ελαφρά λαδωμένο ταψί και το ψήνω για 20 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 20 – 25 λεπτά, μέχρι τη ζύμη να γυαλίσει και να χρυσίσει. Στο διάστημα αυτό θα έχει ψηθεί και η γέμιση.
  • Βήμα 7 Αν δω ότι η ζύμη ροδίζει έντονα αρκετά νωρίς, σκεπάζω το ρολό με ένα κομμάτι λαδόκολλα για να το προστατέψω ώστε να μην καεί, και συνεχίζω το ψήσιμο.
  • Βήμα 8 Σερβίρω το ρολό ζεστό ή χλιαρό, κομμένο σε φέτες.


Dina’s Daily RecipesΒασική ζύμη τάρτας

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια