destination taste!

ΠΟΥΡΕΣ ΔΙΧΡΩΜΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ-ΠΑΤΑΤΑΣ

ΠΟΥΡΕΣ ΔΙΧΡΩΜΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ-ΠΑΤΑΤΑΣ

ΠΟΥΡΕΣ ΔΙΧΡΩΜΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ-ΠΑΤΑΤΑΣ

: 4
: 20 min
: 1 hr

Η κολοκύθα έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε λαϊκές αγορές και υπαίθριους πάγκους. Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο, καλό μαχαίρι για να αφαιρέσουμε τη χονδρή και σκληρή φλούδα της και ένα κουτάλι για να ξύσουμε και να αφαιρέσουμε τα σπόρια και τις ίνες. Καθαρισμένη και κομμένη κολοκύθα βρίσκουμε και συσκευασμένη, σε καλά μανάβικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Υλικά
  • Για τον πουρέ πατάτας
  • 1 κιλό μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους
  • 200 ml φρέσκο γάλα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τον πουρέ κολοκύθας
  • 1 κιλό ψίχα από γλυκιά κολοκύθα (θα χρειαστούμε 1½ κιλό ή περισσότερο, ακαθάριστη)
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού γλυκάνισος, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη βινεγκρέτ μουστάρδας
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο (ή ξίδι από λευκό κρασί)
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, πικάντικη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πουρές πατάτας: Βάζω τις πατάτες με μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο και αλατισμένο νερό και τις βράζω για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις αφήνω να κρυώσουν ελαφρώς, τις ξεφλουδίζω και τις πολτοποιώ με το μύλο λαχανικών, ή με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ (αποφεύγω το μούλτι γιατί ο πουρές θα γίνει κολλώδης).
  • Βήμα 2 Προσθέτω το ζεστό γάλα και το ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (ή με μια ξύλινη κουτάλα) και ρίχνω τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 3 Πουρές κολοκύθας: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω την ψίχα της κολοκύθας σε μέτρια κομμάτια και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό. Αλατίζω και βράζω σε μέτρια φωτιά για 25 – 30 λεπτά ή μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει.
  • Βήμα 4 Τη στραγγίζω, τη σκουπίζω καλά και τη λιώνω με τον ίδιο τρόπο που έλιωσα τις πατάτες. Αδειάζω τον πουρέ σε ένα ψιλό σουρωτήρι-σήτα και τον αφήνω για 30 λεπτά, για να στραγγίξει καλά. Τον μεταφέρω σε ένα μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 5 Αφήνω τους δύο πουρέδες να κρυώσουν.
  • Βήμα 6 Ντρέσινγκ: Βάζουμε όλα τα υλικά του σε ένα μπολ, τα χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Βήμα 7 Μοιράζω τους πουρέδες σε πιάτα και τους περιχύνω με το ντρέσινγκ. Σερβίρω αμέσως.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια