destination taste!

ΡΕΒΙΘΟΡΥΖΟ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΒΛΙΤΑ

ΡΕΒΙΘΟΡΥΖΟ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΒΛΙΤΑ

ΡΕΒΙΘΟΡΥΖΟ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΒΛΙΤΑ

: 6
: 1 hr 30 min
: 40 min
           
: 8 hr

Χορταστικό και νόστιμο φαγητό που ετοιμάζεται όλο το χρόνο, αντικαθιστώντας τα βλίτα με χόρτα της κάθε εποχής εποχής (π.χ. σπανάκι, ραδίκια, σέσκουλα, λάπαθα κ.ά.).

Υλικά
  • 600 γρ. ρεβίθια, αποφλοιωμένα
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (το ένα ξεφλουδισμένο και ολόκληρο, καρφωμένο με 4 – 5 γαρίφαλα και το δεύτερο κομμένο σε ψιλά καρέ)
  • 1½ κιλό βλίτα, καθαρισμένα από κίτρινα, μαραμένα ή σκληρά φύλλα και χονδρά κοτσάνια (θα μείνει περίπου 1 κιλό καθαρό βάρος)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ (ή καρολίνα), ξεπλυμένο και στραγγισμένο
  • 1 ματσάκι μάραθος (ή άνηθος), χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένος
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Μουσκεύω αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζω, τα ξεπλένω πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι και τα βάζω σε μια κατσαρόλα. Ρίχνω μπόλικο κρύο νερό που να τα καλύψει κατά τουλάχιστον 4 – 5 εκ. και προσθέτω το κρεμμύδι στο οποίο έχω καρφώσει τα γαρίφαλα.
  • Βήμα 2 Αφήνω τα ρεβίθια να βράσουν σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζω για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να σταματήσει να βγαίνει καινούριος αφρός. Χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω τα ρεβίθια για 1 – 1½ ώρα (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι), μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να διαλύονται. Τα στραγγίζω και πετάω το κρεμμύδι.
  • Βήμα 3 Αδειάζω την κατσαρόλα, την ξεπλένω και βάζω εκεί να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό. Όταν κοχλάσει ρίχνω τα βλίτα και τα ζεματίζω για 2 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό). Τα στραγγίζω και τα ξεπλένω με κρύο νερό μέσα στο σουρωτήρι.
  • Βήμα 4 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για άλλο 1/2 λεπτό. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψί ρίχνω τα στραγγισμένα ρεβίθια και αλατοπιπερώνω. Ανακατεύω, από πάνω τους σκορπίζω το μείγμα του τηγανιού και καλύπτω με το ρύζι. Αλατοπιπερώνω ξανά και σκεπάζω το ρύζι με τα βλίτα. Τέλος, ρίχνω τον ψιλοκομμένο μάραθο (ή τον άνηθο).
  • Βήμα 6 Περιχύνω προσεκτικά με 1 λίτρο νερό και σκεπάζω σφικτά το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνω το φαγητό για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Το αφήνω να κρυώσει λίγο, περιχύνω με το χυμό λεμονιού και σερβίρω.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο