destination taste!

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

: 4-6
: 40 min
: 1 hr 15 min
           
: 24 hr

Ο μπακαλιάρος ταιριάζει με γλυκά υλικά όπως τα χόρτα ή τα ξερά φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα. Στο Αγιο Ορος αλλά και σε πολλά μέρη στην Πελοπόννησο τον μαγειρεύουν με σταφίδες. Ετσι, μετριάζεται η αλμύρα στο στόμα και δίνει ένα υπέροχο γλυκάλμυρο αποτέλεσμα.

Υλικά
  • 1 κιλό παστός μπακαλιάρος, κατά προτίμηση φιλέτο (για ευκολία, ζητήστε να τον κόψουν σε μεγάλα κομμάτια)
  • 12 – 14 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
  • 1 κιλό ανάμεικτα γλυκά χόρτα εποχής (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια, ραδίκια «ιταλικά» με το κόκκινο κοτσάνι, λίγος μάραθος κ.ά.), καθαρισμένα, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 500 γρ. σπιτική σάλτσα ντομάτα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ελάχιστο αλάτι (ή καθόλου)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ξαλμυρίζω το μπακαλιάρο: Βάζω τα κομμάτια σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνω έτσι για 24 ώρες, εκτός ψυγείου. Αλλάζω το νερό όσο συχνότερα μπορώ. Τα ξεπλένω πολύ καλά για να φύγουν τυχόν υπολείμματα από αλάτι και τα σκουπίζω.
  • Βήμα 2 Κόβω τα δαμάσκηνα στη μέση, τα βάζω σε ένα μπολ με το χλιαρό νερό και τα αφήνω να μουσκέψουν για 30 λεπτά. Τα στραγγίζω και κρατάω το νερό κατά μέρος.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 4 Παίρνω μια ευρύχωρη γάστρα (ή ένα μεγάλο και βαθύ ταψί, κατά προτίμηση πυρίμαχο) και ρίχνω τα κομμένα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τη σπιτική ντομάτα και το λιωμένο σκόρδο. Ρίχνω μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι, μιας και μπακαλιάρος, αν και ξαλμυρισμένος, είναι αρκετά αλμυρός, ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και τα απλώνω ομοιόμορφα στο σκεύος φτιάχνοντας ένα στρώμα. Σκορπίζω από πάνω τα μουσκεμένα και στραγγισμένα δαμάσκηνα.
  • Βήμα 5 Πασπαλίζω με πιπέρι τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα στρώνω σε μονή στρώση επάνω στο στρώμα λαχανικών. Περιχύνω με το ελαιόλαδο και το νερό στο οποίο μούσκεψα τα δαμάσκηνα και κλείνω τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτω καλά το ταψί πρώτα με ένα κομμάτι λαδόκολλας και μετά με αλουμινόχαρτο).
  • Βήμα 6 Ψήνω το φαγητό για 45 λεπτά και στη συνέχεια ξεσκεπάζω το σκεύος και ψήνω για άλλα 15 – 17 λεπτά για να στεγνώσει καλύτερα ο μπακαλιάρος και να σωθούν τα περιττά υγρά.
  • Βήμα 7 Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή κρύο, σαν λαδερό.