destination taste!

ΜΕΝΟΥΛΕΣ «ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ»

ΜΕΝΟΥΛΕΣ «ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ»

ΜΕΝΟΥΛΕΣ «ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ»

: 30 min
           
: 48 hr

Ιδιαίτερο μεζεδάκι από ένα υποτιμημένο και φτηνό ψάρι. Η μένουλα ή μέλουνα (σε ορισμένες περιοχές) Είναι συγγενικό ψάρι με τη μαρίδα αλλά είναι διπλάσια στο μάκρος και στο φάρδος. Προτιμήστε να τις παστώστε την Άνοιξη που είναι πιο παχιές και αυγωμένες.

Υλικά
  • 2.000 γρ. μένουλες φρέσκες
  • 1 κιλό αλάτι χοντρό
  • Για την συντήρηση
  • ηλιέλαιο
  • θυμάρι ξερό
  • σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω καλά τα ψάρια με άφθονο νερό χωρίς να τα καθαρίσω. Πιάνω ένα ψάρι στο χέρι μου και με τα δύο δάχτυλα πιέζω στο κεφάλι -«τσακίζω»- για να σπάσω τα κόκκαλα και να κατέβουν οι χυμοί του στη σάρκα του ψαριού.
  • Βήμα 2 Σε ένα σουρωτήρι στρώνω την πρώτη στρώση ψαριών το ένα δίπλα στο άλλο. Πασπαλίζω με μια γενναία δόση αλάτι για να τα καλύψω.
  • Βήμα 3 Συνεχίζω να «τσακίζω» τα ψάρια και να τα στρώνω πασπαλίζοντας με το αλάτι μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
  • Βήμα 4 Βάζω το σουρωτήρι σε μια λεκανίτσα για να μαζεύει τα υγρά και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Βάζω τα ψάρια στο ψυγείο αν έχω ζέστη ή τα διατηρώ εκτός ψυγείου σε δροσερό μέρος.
  • Βήμα 5 Τα αφήνω να παστωθούν καλά για 2-3 μέρες (το πάστωμα εξαρτάται από το πάχος των ψαριών. Αν είναι αδύνατα τα αφήνω 2 ημέρες αν είναι χοντρά τα αφήνω 3).
  • Βήμα 6 Βγάζω ένα ένα ψαράκι από το σουρωτήρι, το τινάζω να φύγει το πολύ αλάτι. Τραβάω και κόβω το κεφάλι μαζί με τα εντόσθια. Έτσι βγάζω και το δέρμα του ψαριού το οποίο φεύγει πολύ εύκολα. Συνεχίζω μέχρι να καθαρίσω όλα τα ψάρια και τα βάζω σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο.
  • Βήμα 7 Προσθέτω ψιλοκομμένο σκόρδο (ποσότητα ανάλογη με τα γούστα μου), λίγο ξερό θυμάρι και ηλιέλαιο μέχρι να σκεπαστούν όλα τα ψάρια και να γεμίσει το βάζο.
  • Βήμα 8 Τα διατηρώ στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρω.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο