προορισμός…γεύση!

Το πλιγούρι είναι σπασμένο σιτάρι, πολύ πλούσιο σε ίνες. Θα το βρείτε στα καλά μπαχαράδικα της Ευριπίδου σε τρεις τύπους. Ψιλό, μέτριο και χοντρό και το καθένα είναι κατάλλογη για διαφορετικές συνταγές και μαγειρέματα.

pinit
0 Add to Favorites
5 από 1 αξιολόγηση

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

Prep Time 40 λεπ Cook Time 40 λεπ Rest Time 30 λεπ Total Time 1 ώρα 50 λεπτά. Servings: 6

Υλικά

Εκτέλεση/Instructions

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Για τη ζύμη: Λαδώνω ελαφρώς μια φόρμα για τάρτες (ή ένα ρηχό στρογγυλό ταψάκι) με διάμετρο 26 – 28 εκ

  2. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1/2 εκ

  3. και διαμέτρου περίπου 30 εκ

  4. , δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη φόρμα

  5. Απλώνω το φύλλο στο ταψάκι, φροντίζοντας να εφαρμόσει καλά και στα τοιχώματα, κόβω τυχόν περισσεύματα και το τρυπάω σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι

  6. Καλύπτω το φύλλο με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση

  7. Για τη μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα και την κρέμα γάλακτος, χωρίς να τα αφήσω να κάψουν

  8. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και, όταν λιώσει, ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι και το ανακατεύω αμέσως με το σύρμα

  9. Το καβουρδίζω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα

  10. Σταδιακά και χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, ρίχνω το γάλα με την κρέμα γάλακτος

  11. Ζεσταίνω το μείγμα αυτό για λίγα λεπτά, χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, μέχρι η κρέμα να δέσει σχετικά

  12. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τους κρόκους και τη γραβιέρα, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και σκεπάζω την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζω στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην σχηματιστεί κρούστα

  13. Αφήνω κατά μέρος

  14. Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζω το πλιγούρι και προσθέτω το νερό και το ελαιόλαδο

  15. Ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να αφρατέψει και να πιει το υγρό

  16. Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνω τα πράσα και τα ζεματίζω για 3 λεπτά (μετρώ το χρόνο από τη στιγμή που το νερό θα ξαναπάρει βράση)

  17. Τα στραγγίζω πολύ καλά

  18. Για την τάρτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C

  19. Στύβω καλά το πλιγούρι με τα χέρια μου

  20. Αφαιρώ τη μεμβράνη από την μπεσαμέλ και προσθέτω τα πράσα, το πλιγούρι και το δυόσμο (ή μέντα)

  21. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά

  22. Βγάζω τη φόρμα με τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρώ τη μεμβράνη

  23. Αδειάζω τη γέμιση στη ζύμη και ισιώνω καλά την επιφάνεια

  24. Βάζω τη φόρμα σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και ψήνω την τάρτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη

  25. Την αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και τη σερβίρω, συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα

Keywords: ταρτα με πρασα πλιγουρι

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Exceptional!

Απάντηση