Φάβα από κουκιά
Υλικά
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Μουσκεύω αποβραδίς τα κουκιά σε άφθονο κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τα ξεπλένω πολύ καλά και με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρώ το μαύρο μέρος (τα μάτια). Τα ξεπλένω και τα βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτω κρύο νερό που να τα σκεπάσει κατά 5 - 6 εκ. και τα ζεσταίνω μέχρι να πάρουν μια καλή βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και τα ξαφρίζω για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός.
-
Προσθέτω το τριμμένο κρεμμύδι, το καρότο, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το ελαιόλαδο και μπόλικο πιπέρι. Μετριάζω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω τα κουκιά για περίπου 1 - 1½ ώρα (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι), μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα τελευταία 5 λεπτά τα αλατίζω.
-
Τα στραγγίζω και πετάω τα μπαχάρια και τα φύλλα δάφνης. Στη συνέχεια τα ρίχνω στον κάδο του μπλέντερ, μαζί με το καρότο και το κρεμμύδι και τα πολτοποιώ, μέχρι να ετοιμάσω έναν λείο και σφικτό πουρέ, σαν αλοιφή. Τον δοκιμάζω και προσαρμόζω το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
Σερβίρισμα
-
Μοιράζω τη φάβα, χλιαρή ή ζεστή σε μπολάκια και γαρνίρω με την κάππαρη, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το φρέσκο μυρωδικό που επέλεξα, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και το κύμινο (ή τον κόλιανδρο). Ραντίζω με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και σερβίρω.
User Reviews
Exceptional!