destination taste!

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ, ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ, ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ, ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

: 4
: 40 min
: 30 min

Το παραδοσιακό παστίτσιο χωρίς την κλασσική μπεσαμέλ και με άρωμα δυόσμου.

Υλικά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από κιλότο ή τρανς
  • 500 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες, με τα υγρά τους
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου (ή μαϊντανού), ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. κριθαράκι χονδρό
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 400 ml γάλα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για άλλο 1/2 λεπτό. Ρίχνω τον κιμά, δυναμώνω τη φωτιά και τον σοτάρω για 4 – 5 λεπτά και ανακατεύω ζωηρά και ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι ο κιμάς να κομματιαστεί καλά, να αλλάξει χρώμα και να γίνει ελαφρώς τραγανός.
  • Βήμα 2 Προσθέτω τις κομμένες ντομάτες με τα υγρά τους, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, την πάπρικα, την κανέλα, τη ρίγανη και 200 ml νερό. Ανακατεύω καλά και αφήνω το υγρό να πάρει μια βράση. Μετριάζω τη φωτιά και μαγειρεύω τον κιμά για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά και ο κιμάς να μείνει με το λαδάκι του.
  • Βήμα 3 Αποσύρω από τη φωτιά, πετάω την κανέλα και ρίχνω το δυόσμο (ή το μαϊντανό). Ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 4 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζω το κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες βρασμού της συσκευασία του, μέχρι να γίνει «αλ ντέντε». Το στραγγίζω καλά.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς μία βαθιά γάστρα, ρίχνω εκεί το κριθαράκι, το μισό τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω καλά. Ισιώνω την επιφάνεια. Ρίχνω τον κιμά και τον απλώνω ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
  • Βήμα 6 Σε ένα μπολ ρίχνω το κορν φλάουρ και προσθέτω λίγο κρύο γάλα. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
  • Βήμα 7 Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνω το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί. Προσθέτω το μίγμα με το κορν φλάουρ και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να σφίξει η κρέμα. Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Ανακατεύω καλά και απλώνω την κρέμα επάνω στον κιμά.
  • Βήμα 8 Ψήνουμε το παστίτσιο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και το σερβίρω ζεστό ή χλιαρό.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια