Κριθαρότο με παντζάρι και χαλούμι
Υλικά
Εκτέλεση
-
Πλένω τα παντζάρια τα χαράζω ελαφρά και τα ραντίζω με ελαιόλαδο. Τα βάζω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αερόθερμο για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζω από το φούρνο και μόλις κρυώσουν ελαφρά τα ξετυλίγω από το αλουμινόχαρτο και τα καθαρίζω.
-
Λιώνω τα παντζάρια στο μούλτι, μέχρι να γίνουν λείος πολτός και τον αφήνω κατά μέρος.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια ρηχή, μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γλυκάνει, άλλα όχι να ροδίσει. Προσθέτω το κριθαράκι και το σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι οι κόκκοι του να γυαλίσουν.
-
Σβήνω με το κρασί και το μαγειρεύω για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνω το μισό ζωμό και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, προσθέτω τα πολτοποιημένα παντζάρια. Χαμηλώνω τη φωτιά και ανακατεύω μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλο το υγρό. Ρίχνω τον υπόλοιπο ζωμό και μαγειρεύω μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
-
Αλατοπιπερώνω, προσθέτω το χαλούμι και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρω αμέσως.