Γεμιστά με κιμά και λαχανικά

proetoimasia magirema servirisma anamoni logo-design-like-for-like video button
30΄ 1 ώρα 6 μερίδες  –

 

Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό που λατρεύουμε όλοι. Με την προσθήκη του κιμά γίνεται ακόμα πιο χορταστικό και πιο νόστιμο. Αν σας αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε 50 γρ. φέτα στη γέμιση, πριν γεμίσετε τα λαχανικά. Δίνει ξεχωριστή νοστιμιά στο φαγητό.
Υλικά Εκτέλεση
  • 4 ώριμες ντομάτες, μέτριες
  • 4 κολοκυθάκια στρογγυλά ή μακρουλά
  • 4 πράσινες πιπεριές, μέτριες
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 3 πατάτες μέτριες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χυμό ντομάτας
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κρασί λευκό
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι, τριμμένο (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πλένω καλά τα λαχανικά και τα αδειάζω. Για τις ντομάτες, κόβω μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού, και με ένα κουταλάκι αδειάζω τη σάρκα από το εσωτερικό της και την ψιλοκόβω. Για τα κολοκυθάκια, ακολουθώ την ίδια διαδικασία και ψιλοκόβω τη σάρκα τους. Για τις πιπεριές, αφαιρώ το καπάκι και με προσοχή αδειάζω τους σπόρους και τους πετάω. Προσοχή! Κρατάω όλα τα καπάκια από τα λαχανικά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, βάζω το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κρεμμύδια και σοτάρω για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτω το σκόρδο και μόλις μυρίσει ρίχνω τον κιμά. Σοτάρω ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτω την ψιλοκομμένη σάρκα από τα κολοκύθια και τις ντομάτες και το ρύζι και αφήνω το μίγμα να βράσει για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω τα μυρωδικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
Τοποθετώ τα λαχανικά (ντομάτες, κολοκύθια, πιπεριές) σε ένα ταψί που να τα χωράει ακριβώς. Πασπαλίζω τις ντομάτες με τη ζάχαρη και γεμίζω με το μίγμα του τηγανιού.
Αλατοπιπερώνω τις πατάτες και τις σκορπίζω περιμετρικά των λαχανικών. Ραντίζω τα γεμιστά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 φλιτζάνι) και τον χυμό ντομάτας. Πασπαλίζω με το κεφαλοτύρι και ψήνω το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Αφήνω το φαγητό να κρυώσει λίγο και σερβίρω.