destination taste!

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

: 4 - 6
: 40 min
: 1 hr 10 min

Το μείγμα μπαχαρικών «ρας-ελ-χανούτ», ένα από τα πιο φίνα μείγματα της κουζίνας της βόρειας Αφρικής, αποτελείται από διάφορα μπαχαρικά και αποξηραμένα λουλούδια, με αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο άρωμα. Το βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα και ντελί, ωστόσο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα μείγμα από ίσες δόσεις μπαχάρι, κόλιανδρο, κύμινο και κανέλα (με σχετικά διαφορετικό αποτέλεσμα βέβαια).

Υλικά
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 4 - 5 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μεγαλούτσικο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 - 1.700 γρ., κατά προτίμηση βιολογικό ή ελεύθερης βοσκής, κομμένο σε μερίδες (αν θέλουμε μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμες μερίδες κοτόπουλου)
  • λίγο αλεύρι, για το αλεύρωμα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  • Για τη σάλτσα
  • 200 ml γλυκό λευκό κρασί
  • 4 μεγάλες και ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών «ρας-ελ-χανούτ»
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω τα κομμάτια της μελιτζάνας για 5 – 6 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τις βγάζω από το σκεύος και τις αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Βήμα 2 Ρίχνω στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, προσθέτω τα αλευρωμένα κομμάτια του κοτόπουλου, σε μονή στρώση. Σοτάρω για 5 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα. Τα γυρίζω και τα αφήνω αν ροδίσουν και από την άλλη πλευρά για άλλα 5 λεπτά. Μεταφέρω τα κομμάτια σε μια γάστρα (ή σε ένα ευρύχωρο και βαθύ ταψί).
  • Βήμα 3 Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για άλλο 1/2 λεπτό, ανακατεύοντας. Τα αδειάζω στη γάστρα με το κοτόπουλο.
  • Βήμα 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Βήμα 5 Σάλτσα: Σκουπίζω καλά την κατσαρόλα από το λάδι που έμεινε, ρίχνω το κρασί και το βράζω για 2 – 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, το μείγμα μπαχαρικών, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
  • Βήμα 6 Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω τη σάλτσα στη γάστρα με το κοτόπουλο. Προσθέτω 200 ml νερό και σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτουμε σφικτά το ταψί με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο). Ψήνω το φαγητό για 45 λεπτά.
  • Βήμα 7 Το βγάζω από το φούρνο, ξεσκεπάζω και ρίχνω στο φαγητό τις μελιτζάνες και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σκεπάζω και πάλι το σκεύος και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και να μελώσουν οι μελιτζάνες. Σβήνω το φούρνο και αφήνω εκεί τη γάστρα για 1 ώρα, πριν σερβίρω.


Dina’s Daily Recipes«Δεματάκια» έκπληξη με λαχανικά, φιρίκι και μπλε τυρί

Dina’s Daily RecipesΜελιτζάνες σαγανάκι με λαδοτύρι Μυτιλήνης