Pandoro – Το ιταλικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Υλικά
Α στάδιο
Β στάδιο
Γ στάδιο
Δ στάδιο
Εκτέλεση
Α Στάδιο
-
Βάζω τη μαγιά μέσα σε ένα μπολάκι, προσθέτω το χλιαρό νερό και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνω το μείγμα στον κάδο του μίξερ και ξεκινάω να ανακατεύω σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο. Προσθέτω τη ζάχαρη, τον κρόκο και το αλεύρι και δουλεύω τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο, κολλώδες και πολύ υδαρό ζυμαράκι. Σκεπάζω τον κάδο και αφήνω το μείγμα για 2 ώρες να φουσκώσει.
Β Στάδιο
-
Σε ένα μπολάκι διαλύθω την μαγιά στο νερό. Βάζω σε χαμηλή ταχύτητα το γάντζο και προσθέτω στο μείγμα, την διαλυμένη, μαγιά, το αυγό, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Δουλεύω τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και τέλος προσθέτω το βούτυρο. Μόλις απορροφηθεί από το μείγμα, σταματάω το μίξερ, σκεπάζω τον κάδο και αφήνω το μείγμα για 3 ώρες τουλάχιστον μέχρι να τριπλασιαστεί.
Γ Στάδιο
-
Ξαναβάζω σε λειτουργία το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτω το αυγό, τον κρόκο, το αλάτι, το κονιάκ, το αλεύρι και την άχνη. Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά, ρίχνω τη βανίλια και τα ξύσματα, δυναμώνω την ταχύτητα και δουλεύω το μείγμα για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστικό και κολλώδες. Σκεπάζω τον κάδο με μεμβράνη και αφήνω για 2 ώρες να διπλασιαστεί.
Δ Στάδιο
-
Μεταφέρω τη ζύμη σε καθαρό πάγκο και την ανοίγω σε τετράγωνο, χοντρό φύλλο. Σκορπίζω το μαλακωμένο βούτυρο και πιέζω λίγο με τα χέρια μου για να κολλήσει στη ζύμη. Διπλώνω τη ζύμη, φέρνοντας τις άκρες του τετραγώνου, προς το κέντρο, έτσι ώστε να καλύψω το βούτυρο. Αναποδογυρίζω τη ζύμη και ανοίγω με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο, χοντρό φύλλο, πιέζοντας ελαφρά για να μην βγει το βούτυρο που βρίσκεται μέσα στη ζύμη. Διπλώνω τη ζύμη στα τρία και την μεταφέρω σκεπασμένη στο ψυγείο για 20 λεπτά. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την ανοίγω και πάλι με τον πλάστη και την διπλώνω και πάλι στα τρια. Την βάζω και πάλι στο ψυγείο για 20 λεπτά. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία για ακόμη μια φορά.
-
Πλάθω με τα χέρια μου σε στρογγυλό καρβελάκι και το μεταφέρω στο βουτυρωμένο και αλευρωμένο σκεύος. Σκεπάζω καλά με μεμβράνη και το αφήνω σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει (τουλάχιστον 2 ώρες) μέχρι επάνω και να φτάσει το ύψος του σκεύους.
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Βάζω τη φόρμα στο φούρνο και 10 λεπτά.
Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160°C, σκεπάζω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμη. -
Βγάζω από το φούρνο, ξεφορμάρω το pantoro και το σκεπάζω με μια πετσέτα. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
Note
Η φόρμα για το pantoro είναι ειδική και θα την βρείτε στα καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής. Αν θέλετε όμως, μπορείτε να το ψήσετε σε απλή στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ., αλλά δεν θα έχει αυτό το ύψος και σχήμα αστεριού.
User Reviews
Flavorful