destination taste!

ΦΡΑΤΖΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ

ΦΡΑΤΖΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ

ΦΡΑΤΖΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ

: 3 φρατζόλες
: 30 min
: 35 min
           
: 1 hr

Ιδιαίτερα ψωμάκια, αφράτα και πολύ νόστιμα, ιδανικά για σάντουιτς. Μια άλλη ιδέα είναι να πλάσουμε το ζυμάρι σε φραντζόλες, να τις κόψουμε σε φέτες και να τις φρυγανίσουμε ελαφρώς, ώστε να τις σερβίρουμε σαν μπρουσκέτες με υλικά της αρεσκείας μας, σε ένα μπουφέ ή πάρτι.

Υλικά
  • 260 γρ. μπέικον σε ενιαίο κομμάτι, κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
  • 500 ml χλιαρό νερό
  • 2 φακελάκια (15 – 16 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 830 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 15 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), μαλακωμένο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω να κάψει ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω το κομμένο μπέικον και το τηγανίζω χωρίς λιπαρή ουσία για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το στραγγίζω καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το αφήνω να κρυώσει.
  • Βήμα 2 Σε ένα μπολ ανακατεύω το χλιαρό νερό με τη μαγιά και αφήνω κατά μέρος για 5 λεπτά.
  • Βήμα 3 Κοσκινίζω τα δύο άλευρα στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια μεγάλη λεκάνη), κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το μαλακωμένο βούτυρο, το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το αλάτι. Ζυμώνω με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες για 5 – 6 λεπτά (ή με τα χέρια για 8 – 10 λεπτά), μέχρι να φτιάξω ένα εύπλαστο, μαλακό και λείο ζυμάρι. Προσθέτω το μπέικον και ζυμώνω για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει ομοιόμορφα στο ζυμάρι.
  • Βήμα 4 Αφήνω το ζυμάρι να «ηρεμήσει» για 30 λεπτά, σκεπασμένο, και στη συνέχεια το κόβω σε 20 κομμάτια βάρους περίπου 90 γρ. το καθένα. Τα πλάθω σε στρογγυλά ή οβάλ φραντζολάκια και τα αραδιάζω σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση περίπου 3 εκ. μεταξύ τους. Τα σκεπάζω με μια κουβερτούλα, και τα αφήνω για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν καλά.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Χαράζω με μικρές ρηχές τομές την επιφάνεια των ψωμιών και τα ψήνω για 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο