destination taste!

Τυρόψωμο με ζαμπόν

Τυρόψωμο με ζαμπόν
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
30΄  1 ώρα Για 2 φρατζόλες

 

Μπορείτε να το κόψετε σε χοντρές φέτες και να τις «ντύσετε» με χαρτί κουζίνας και λαδόκολλα. Έτσι θα διατηρηθούν μαλακές και θα μπορείτε να τις δίνετε τα παιδιά σαν κολατσιό στο σχολείο τους.
Υλικά Εκτέλεση
  • 4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κοφτές κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 2 κοφτά κουτ. γλυκού αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
  • 2 φλιτζ. τσαγιού χοντροτριμμένο Regato, Arla
  • 1 φλιτζ. ψιλοκομμένο καπνιστό ζαμπόν γαλοπούλας (ή χοιρινό)
  • 300 ml γάλα
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Ντύνω με λαδόκολλα το εσωτερικό από 2 μέτριες μακρόστενες φόρμες για κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το μπέικιν πάουντερ, την πάπρικα και το αλάτι. Προσθέτω το βούτυρο και τρίβω με τα χέρια (ή με το εξάρτημα «γάντζος» του μίξερ), μέχρι το αλεύρι να μοιάζω με ψίχουλα.
Προσθέτω το regato, το ζαμπόν, το γάλα και τα αυγά και ανακατεύω καλά για 3 – 4 λεπτά (ή ζυμώνω με το μίξερ), μέχρι να φτιάξω ένα αρκετά σφικτό μείγμα (μοιάζει περισσότερο με πηκτό μείγμα για κέικ παρά με ζύμη ψωμιού).
Το μοιράζω στις δύο φόρμες και ισιώνω τις επιφάνειές τους με τη ράχη ενός κουταλιού. Βάζω τις φόρμες στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω τα τυρόψωμα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να χρυσίσει η επιφάνειά τους.
Τα βγάζω από τις φόρμες και τα αφήνω να κρυώσουν καλά σε μια σχάρα. Τα κόβω σε χονδρές φέτες και τα σερβίρω.