destination taste!

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ ΜΕ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ ΜΕ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ ΜΕ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

: 8-10
: 35 min
: 1 hr 10 min

Το απόλυτο γλύκισμα που συνδυάζει την υπέροχη τραγανή υφή των φύλλων με το λαχταριστά σιροπιασμένο κέικ στο εσωτερικό. Εύκολο όσο και ασυνήθιστο, αξίζει να το ετοιμάσετε σε μια οικογενειακή γιορτή. Δεν θα μείνει ψίχουλο!

Υλικά
  • Για τον μπακλαβά
  • 2 πακέτα φύλλα κρούστας (κάθε πακέτο περιέχει 10 – 11 φύλλα)
  • 5 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα
  • Για το κέικ σοκολάτας
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλά κοσκινισμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 3 κουτ. σούπας κακάο σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, ψιλοτριμμένη
  • Για το σιρόπι
  • 3½ φλιτζ. τσαγιού (700 ml) νερό
  • 3½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φέτα λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το κέικ σοκολάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το κακάο. Ρίχνω αυτό το στεγνό μείγμα στο μπολ με τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάω όλα μαζί με το μίξερ, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα λείο και αφράτο. Προθέτω την καρυδόψιχα και ανακατεύω με μια σπάτουλα.
  • Βήμα 2 Συναρμολόγηση: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 3 Με το λιωμένο βούτυρο αλείφω ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 30 x 20 εκ. Αλείφω επίσης τα φύλλα από το ένα πακέτο φύλλα κρούστας (περίπου 10 – 11 φύλλα) και τα στρώνω το ένα επάνω στο άλλο στο ταψάκι, εφαρμόζοντάς τα καλά και στα τοιχώματα. Αδειάζω εκεί το μείγμα του κέικ και ισιώνω καλά την επιφάνεια. Σκεπάζω το μείγμα με τα φύλλα από το δεύτερο πακέτο φύλλα κρούστας, τα οποία αλείφω και αυτά ένα-ένα με το λιωμένο βούτυρο. Γυρίζω τις άκρες των φύλλων προς τα τοιχώματα του ταψιού για να σφραγίσω τη γέμιση και βουτυρώνω καλά την επιφάνεια. Χαράζω τα επάνω φύλλα σε καρεδάκια (ρόμβους), φτάνοντας μέχρι το μείγμα του κέικ, χωρίς να κόψω τα κάτω φύλλα, και ψήνω τον μπακλαβά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν.
  • Βήμα 4 Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζω σε μέτρια φωτιά το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και την κανέλα, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
  • Βήμα 5 Βγάζω τον μπακλαβά από τον φούρνο και, όσο είναι ακόμη καυτός, τον περιχύνω με το χλιαρό σιρόπι. Τον αφήνω να κρυώσει και τον σερβίρω.


Dina’s Daily RecipesΒασική ζύμη τάρτας

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια