προορισμός…γεύση!

Ξεροτήγανα, δηλαδή δίπλες. Μην σας τρομάζει το τηγάνισμά τους, με το μαστόρικο δίπλωμά τους μέσα στο λάδι. Λίγη εξάσκηση θέλει ώστε να γίνει με ταχύτητα, για να τυλιχτούν πριν γίνουν άκαμπτα.

pinit
0 Add to Favorites
5 από 1 αξιολόγηση

ξεροτηγανα

Δυσκολία: Για σχετικά έμπειρους Prep Time 20 λεπ Cook Time 40 λεπ Rest Time 1 λεπ Total Time 1 ώρα 1 λεπτό Servings: 50 Best Season: Για όλες τις εποχές

Περιγραφή

Ξεροτήγανα, δηλαδή δίπλες. Μην σας τρομάζει το τηγάνισμά τους, με το μαστόρικο δίπλωμά τους μέσα στο λάδι. Λίγη εξάσκηση θέλει ώστε να γίνει με ταχύτητα, για να τυλιχτούν πριν γίνουν άκαμπτα. Και τότε, δεν θα προλαβαίνετε να ετοιμάζετε στοίβες από τραγανά και μελωμένα ξεροτήγανα για κάθε μικρή ή μεγάλη γιορτή! Δοκιμάστε τα με μέλι με κρόκο Κοζάνης και θα ενθουσιαστείτε από την απίθανη γεύση τους. Θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ.

Υλικά

Για το σερβίρισμα

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Οδηγίες

Video
Ανενεργό Ενεργό

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω τα αυγά, το κονιάκ και τη βανίλια και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Σταδιακά προσθέτω το αλεύρι, εναλλάξ με το νερό και το χυμό πορτοκαλιού, και συνεχίζω το ανακάτεμα, αρχικά με το σύρμα για να διαλυθούν τα κομπαλάκια και, σιγά-σιγά, όσο το μείγμα σφίγγει, με το χέρι μου. Αν χρησιμοποιήσω το μίξερ πάγκου, προσαρμόζω το εξάρτημα «γάντζος», για ζύμες. Στο τέλος πρέπει να φτιάξω μια ζύμη σφικτή και λεία. Προσθέτω το ξύσμα και συνεχίζω το ζύμωμα για μερικά λεπτά, μέχρι να σκορπίσει ομοιόμορφα στη ζύμη.

    blank
  2. Την αφήνω να ξεκουραστεί κατά μέρος, για 30 λεπτά και μετά τη χωρίζω σε ίσα μέρη, τα οποία πλάθω στρογγυλά και με μέγεθος πορτοκαλιού. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω κάθε μπάλα ζύμης σε δίσκο με διάμετρο περίπου 25 εκ. και πάχος όχι πάνω από μερικά χιλιοστά. Στη συνέχεια κόβω κάθε δίσκο σε λωρίδες με φάρδος περίπου 7 εκ. Ετοιμάζω τους δίσκους έναν-έναν και σκεπάζω τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης με μια πετσέτα, για να μην ξεραθούν.

    blank
  3. Μισογεμίζω με το λάδι μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει. Με ένα πιρούνι «πιάνω» μια λωρίδα ζύμης από την άκρη της και τη βουτάω στο καυτό λάδι. Χωρίς να αφήσω τη λωρίδα από το πιρούνι, το στριφογυρίζω μέσα στο λάδι για να τυλιχτεί γύρω του η λωρίδα ζύμης, η οποία, με την επαφή της με το καυτό λάδι κάνει φουσκάλες σε μερικά σημεία και γίνεται γρήγορα τραγανή. Γι’ αυτό, οι κινήσεις με το πιρούνι πρέπει να είναι σταθερές και γρήγορες. Έτσι, κάθε ξεροτήγανο θα γίνει ρολάκι.

    blank
  4. Τηγανίζω τα ξεροτήγανα σε δόσεις, για 2 – 3 λεπτά το πολύ, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα βάζω να στραγγίξουν καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

    blank
  5. Για τα σερβίρω, τα βάζω σε πιατέλα και τα περιχύνω με μέλι και, αν θέλω, πασπαλίζω με τριμμένα καρύδια.

    blank
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 50


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: ξεροτηγανα

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Supreme

Απάντηση