destination taste!

ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΣΤΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ & ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΣΤΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ & ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΣΤΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ & ΣΟΚΟΛΑΤΑ

: 8-10
: 30 min
: 30 min
           
: 2 hr

Μοναδικές, μαμαδίστικες παστούλες που γίνονται πολύ εύκολα. Αν σας δυσκολεύει η διαδικασία για το παντεσπάνι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μπισκότα σαβαγιάρ ή και σφολιατίνια.

Υλικά
  • Για το παντεσπάνι
  • 180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 4 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
  • Για την κρέμα πατισερί
  • 480 ml γάλα
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 λοβό βανίλιας, τα σποράκια
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 45 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • Για το σιρόπι
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml νερό
  • 2 κουτ. σούπας ρούμι
  • Για το σερβίρισμα
  • 100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
  • Κόκκινα φρούτα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Βάζω τη ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και βράζω για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το ρούμι και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
  • Βήμα 2 Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω καλά μια τετράγωνη φόρμα ή τσέρκι 20×20 εκ. και στρώνω με αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολ, κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν και το αφήνω στην άκρη. Βάζω στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να δημιουργηθεί μια υπόλευκη κρέμα. Προσθέτω πασπαλιστά το αλεύρι με το μπέικιν, την βανίλια και μόλις ενωθούν τα υλικά προσθέτω σταδιακά το βούτυρο. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτω 1-2 κουταλιές γάλα. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα (ή το τσέρκι) και ισιώνω με μια σπάτουλα. Ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα σουβλί και αν βγει καθαρό, αποσύρω από το φούρνο. Το αφήνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.
  • Βήμα 3 Για την κρέμα πατισερί: Σε μια κατσαρολίτσα βάζω το γάλα, τους σπόρους και το λοβό και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρω από τη φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτω το κορν φλάουρ και ανακατεύω να ενσωματωθεί στο μείγμα. Πετάω το λοβό της βανίλιας και ρίχνω με αργή ροή, το καυτό γάλα στο μπολ με το μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνεχώς. Τοποθετώ ένα σουρωτήρι στην κατσαρόλα που έβρασα το γάλα και αδειάζω εκεί το μείγμα των αυγών. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα. Σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας) και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.
  • Βήμα 4 Συναρμολόγηση: Με ένα πριονωτό μαχαίρι, αφαιρώ την σκούρα φλοίδα που καλύπτει το παντεσπάνι και ισιώνω τις πλευρές. Κόβω το παντεσπάνι οριζόντια στη μέση, δημιουργώντας 2 τετράγωνα κομμάτια. Βάζω το πρώτο παντεσπάνι σε ένα τσέρκι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτό που ψήσατε το παντεσπάνι) και ραντίζω με αρκετό σιρόπι. Απλώνω την μισή κρέμα πατισερί και καλύπτω με το δεύτερο παντεσπάνι. Ραντίζω και πάλι με σιρόπι και απλώνω την υπόλοιπη κρέμα. Ισιώνω καλά την επιφάνεια, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Βήμα 5 Σερβίρισμα: Αφαιρώ τη μεμβράνη και το τσέρκι και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω σε 8-10 τετράγωνα κομμάτια (ανάλογα με το γούστο μας). Ζεσταίνω τη σοκολάτα στα μικροκύματα και προσθέτω το σπορέλαιο. Ανακατεύω καλά και με ένα πηρούνι, κάνω «γραμμές» επάνω στις πάστες. Στολίζω με κόκκινα φρούτα και σερβίρω.


Dina’s Daily RecipesΠικάντικο ρολό κοτόπουλο, γεμιστό με πιπεριές

Dina’s Daily RecipesΡύζι τηγανητό με λαχανικά και αυγά