destination taste!

ΚΡΕΜΜΥΔΟΨΩΜΟ

ΚΡΕΜΜΥΔΟΨΩΜΟ

ΚΡΕΜΜΥΔΟΨΩΜΟ

: 2 ψωμιά
: 40 min
: 45 min
           
: 45 min

Ιδανικό ψωμί για αλείμματα (με ταραμοσαλάτα, πέστο, πάστα ελιάς κ.ά.) αλλά και σερβίρισμα με κρεμώδη τυριά όπως κατίκι ή γαλοτύρι. Αν διαθέτουμε καλό μίξερ πάγκου μπορούμε να ζυμώσουμε τα υλικά με αυτό, για το μισό διάστημα από όσο με το χέρι, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες.

Υλικά
  • 500 ml χλιαρό νερό περίπου
  • 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
  • 60 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον, για το τηγάνι
  • 350 γρ. ξερά κρεμμύδια, κατά προτίμηση κιτρινόφλουδα που είναι γλυκύτερα), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 60 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή παραδοσιακό σκληρό κίτρινο αλεύρι, για ζυμώματα και ψωμί)
  • 10 γρ. αλάτι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολ βάζω το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύω με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνω το μπολ κατά μέρος για 10 – 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
  • Βήμα 2 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τις 2 κουτ. σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτω τις ροδέλες κρεμμυδιών και λίγο αλατοπίπερο. Τα σοτάρω για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω την καστανή ζάχαρη, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ανακατεύω και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν. Αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά, στραγγίζω τα κρεμμύδια σε λεπτό σουρωτήρι και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.
  • Βήμα 3 Σε μια λεκάνη ρίχνω το αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί τα 10 γρ. αλάτι, τα 60 γρ. λιωμένο βούτυρο και το νερό όπου έχω διαλύσει τη μαγιά. Αρχίζωνα ανακατεύω με τα χέρια, μέχρι τα υλικά να ενωθούν και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη. Τη ζυμώνω για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ελαστική και αφράτη.
  • Βήμα 4 Προσθέτω τα καλά στραγγισμένα κρεμμύδια και συνεχίζω το ζύμωμα για 2 – 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη. Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη, πλάθω το καθένα σε στεφανάκι (ή σε καρβελάκι ή σε φρατζόλα) και τα βάζω στο ταψί, κρατώντας μια ασφαλή απόσταση μεταξύ τους καθώς θα φουσκώσουν. Σκεπάζω το ταψί με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα, το βάζω σε ένα σημείο προφυλαγμένο από ρεύματα αέρα και αφήνω για 45 λεπτά, μέχρι τα ψωμιά να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Αφαιρώ την πετσέτα, χαράζω, τα ψωμιά με παράλληλες, ρηχές τομές και τα ψήνω για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν σε μια σχάρα.


Dina’s Daily Recipes«Δεματάκια» με λαχανικά, φιρίκι και μπλε τυρί

Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό