destination taste!

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ

: 8
: 30 min
: 45 min

Το ιδιαίτερο αυτής της πίτας είναι τα ψημμένα φύλλα που προσθέτουμε στη γέμιση. Είναι μικρό μυστικό των γιαγιάδων μας που το έκαναν για να «μαζεύουν» τα υγρά της γέμισης και να μη μουλιάζουν τα φύλλα.

Υλικά
  • 6 χωριάτικα φύλλα Ζύμη Ψαχνών
  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο και κρυωμένο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1½ κιλό μανιτάρια διάφορα (πορτομπέλο, ασπρομανίταρα, βασιλομανίταρα), κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας πέλτε ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
  • 300 γρ. απάκι Κασσάκης, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 4-5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 200 γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla, τριμμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Στρώνω τα 2 χωριάτικα φύλλα σε μια λαμαρίνα και τα ψήνω για 20 λεπτά. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω στην άκρη.
  • Βήμα 2 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω τα 50 γρ. βούτυρο και το ελαιόλαδο και τα ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζω την πάπρικα και 1 λεπτό μετά, ρίχνω τα μανιτάρια και σοτάρω για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω τα κρεμμύδια και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω το φρέσκο θυμάρι. Τέλος, προσθέτω τον πελτέ, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω το απάκι και αφήνω τη γέμιση στην άκρη.
  • Βήμα 3 Αλείφω με βούτυρο ένα βαθύ ταψί και στρώνω 2 χωριάτικα φύλλα καλά βουτυρωμένα. Αδειάζω τη γέμιση με τα μανιτάρια, σκορπίζω το απάκι και πασπαλίζω με το σκληρό τυρί Δανίας. Θρυμματίζω τα ψημμένα φύλλα επάνω στη γέμιση και σκεπάζω με ακόμα 1 βουτυρωμένο φύλλο. Χαράζω την πίτα ακτινωτά και ψήνω στις αντιστάσεις για 45 λεπτά.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι