destination taste!

ΦΑΓΟΠΥΡΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

ΦΑΓΟΠΥΡΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

ΦΑΓΟΠΥΡΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

: 4-6
: 40 min
: 30 min

Ένα δημητριακό με εξαιρετική θρεπτική αξία και μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Περιέχει αμινοξέα, πολλές βιταμίνες, φολικό οξύ, αλλά και αρκετά μέταλλα όπως, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, αλλά και ψευδάργυρο.

Υλικά
  • 300 γρ. φαγόπυρο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 φινόκιο, καθαρισμένο από τα χοντρά εξωτερικά φύλλα και κομμένο σε μικρά καρέ
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μικρά καρέ
  • 100 ml κονιάκ
  • 1.500 ml ζωμός λαχανικών
  • 50 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν απαλά
  • 50 γρ. σταφίδες μαύρες Κορινθιακές
  • 60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη (προαιρετικά)
  • ½ ματσάκι άνηθος (χωρίς χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. σπόρους ροδιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω το ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον διατηρώ σε χαμηλή φωτιά. Σε μια σοτέζα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω το κρεμμύδι, το φινόκιο και τις πιπεριές Φλωρίνης και σοτάρω για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Ρίχνω το φαγόπυρο και το σοτάρω και αυτό για 1 – 2 λεπτά. Σβήνω με το κονιάκ, μαγειρεύω για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω 1 φλιτζάνι από τον ζωμό που συνεχίζει να ζεσταίνεται στο σκεύος του. Σιγομαγειρεύω, ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι αυτή η δόση ζωμού να απορροφηθεί από το φαγόπυρο.
  • Βήμα 2 Με τον ίδιο τρόπο προσθέτω την επόμενη δόση και μαγειρεύω, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να απορροφηθεί και αυτή. Συνεχίζω τη διαδικασία με σταδιακές προσθήκες ζωμού, φροντίζοντας να ρίχνω κάθε δόση όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί τελείως από το φαγόπυρο. Η όλη διαδιασία διαρκεί 20 – 25 λεπτά –ενδέχεται να μην χρειαστεί όλος ο ζωμός, αρκεί το φαγόπυρο να μαλακώσει.
  • Βήμα 3 Περίπου 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ρίχνω τα κουκουνάρια και τις σταφίδες. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τη γραβιέρα (αν την χρησιμοποιήσω), τον άνηθο και το ρόδι. Σερβίρω αμέσως.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι