destination taste!

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ

: 8-10
: 20 min
: 50 min

Αυτή η καρυδόπιτα γίνεται αφράτη και φουσκωτή γιατί στο μείγμα της περιέχει μαρέγκα που της δίνει όγκο. Για να μην λασπώσει όταν τη σιροπιάσουμε, φροντίζουμε ώστε τόσο η καρυδόπιτα όσο και τα σιρόπι να είναι ζεστά αλλά όχι καυτά.

Υλικά
  • 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. καρυδόψιχα, χονδροσπασμένη
  • 50 ml κονιάκ
  • ελάχιστο λιωμένο βούτυρο, για το ταψί
  • Για το σιρόπι
  • 500 ml νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Χτυπάω στο μίξερ τους κρόκους αυγών με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και σχετικά κολλώδες μείγμα. Προσθέτω το σιμιγδάλι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ, την καρυδόψιχα και το κονιάκ και ανακατεύω τα υλικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν σε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Βήμα 2 Σε ένα άλλο μπολ, στεγνό και καθαρό, χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια, μέχρι να φτιάξω σφικτή μαρέγκα. Την προσθέτω στο μείγμα των κρόκων, σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας την κάθε δόση με την ελαστική σπάτουλα, με μεγάλες κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μην χαθεί ο όγκος της μαρέγκας.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 4 Αλείφω με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 34 – 36 εκ. και αδειάζω εκεί το μείγμα.
  • Βήμα 5 Ψήνω την καρυδόπιτα για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα και να φουσκώσει.
  • Βήμα 6 Σιρόπι (το ετοιμάζω όσο ψήνεται η μαρέγκα): Βάζω το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την κανέλα σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να κοχλάσουν. Βράζω για 4-6 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα δεμένο σιρόπι. Αποσύρω από τη φωτιά, σουρώνω το σιρόπι και το αφήνω στην άκρη. Θα το χρησιμοποιήσω ζεστό, αλλά όχι καυτό.
  • Βήμα 7 Βγάζω το ταψί με το γλυκό από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά. Με ένα κουτάλι της σούπας το βρέχω λίγο-λίγο με το ζεστό σιρόπι. Δεν αδειάζω το σιρόπι μεμιάς γιατί δεν θα απορροφηθεί σωστά, θα λιμνάσει σε διάφορα σημεία και το γλυκό θα λασπώσει.
  • Βήμα 8 Μετά από 10 λεπτά κόβω το γλυκό σε καρεδάκια (ρόμβους) ή σε τετράγωνα κομμάτια και τα σερβίρω σκέτα ή με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο