destination taste!

ΚΑΒΟΥΡΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΙΚΟΡΕ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΜΕ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

ΚΑΒΟΥΡΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΙΚΟΡΕ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΜΕ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

ΚΑΒΟΥΡΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΙΚΟΡΕ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΜΕ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

: 4
: 15 min
           
: 30 min

Ανάλαφρη και ιδιαίτερη σαλάτα που θα πρέπει να συνοδέψετε με ένα καλό κρασί. Τα φρέσκα καβούρια δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά αλλά έχουν ένα «μπελά» στο καθάρισμα. Αξίζει όμως ο κόπος!

Υλικά
  • 3 σικορέ
  • 300 γρ. φρέσκια καβουρόψυχα
  • 150 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • φύλλωμα από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 ρέβες, κομμένες σε μαντολίνο
  • 3 μεγάλα ραπανάκια καθαρισμένα, κομμένα σε μαντολίνο
  • 2 καρδιές μαρουλιού, ψιλοκομμένες
  • 50 γρ. ανθό αλατιού
  • 50 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • Βινεγκρέτ
  • 60 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 30 ml πετιμέζι
  • 1 μικρή ρίζα φρέσκο τζίντζερ
  • Χυμό και ξύσμα από ½ λάιμ
  • Χυμό και ξύσμα από ½ μανταρίνι
  • Χυμό και ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • Αλάτι, λευκό πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολ ανακατεύω τον ανθό αλατιού και τη μαύρη ζάχαρη. Πασπαλίζω τη μισή ποσότητα σε ένα πλατύ σκεύος και στρώνω τις φέτες ρέβας και τις φέτες από τα ραπανάκια. Καλύπτω τις φέτες με το υπόλοιπο μείγμα αλάτι-ζάχαρη και σκεπάζω με μεμβράνη. Τις αφήνω για 30 λεπτά να μαριναριστούν.
  • Βήμα 2 Πλένω και σκουπίζω τα σικορέ και αφαιρώ τα εξωτερικά φύλλα τους. Κόβω το σκληρό κάτω μέρος και κατόπιν τα ψιλοκόβω σε λεπτές λωρίδες.
  • Βήμα 3 Βγάζω τις ρίζες από το στρώμα αλατιού, τις σκουπίζω και τις ρίχνω σε ένα μπολ. Προσθέτω τα σικορέ, τις ψιλοκομμένες καρδιές μαρουλιού, τα ντοματίνια, και το φύλλωμα των φρέσκων κρεμμυδιών. Ραντίζω με τη μισή βινεγκρέτ και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 4 Μεταφέρω τη σαλάτα σε πιατέλα και σκορπίζω τα κομμάτια του καβουριού.
  • Βήμα 5 Ραντίζω με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και σερβίρω αμέσως.
  • Βήμα 6 Για την βινεγκρέτ: Βάζω σε ένα μικρό κατσαρολάκι νερό να βράσει. Αλατίζω και ρίχνω την ρίζα τζίντζερ. Την μπλανσάρω για 2-3 λεπτά και κατόπιν την ρίχνω σε κρύο νερό για να παγώσει.
  • Βήμα 7 Βάζω το τζίντζερ στο μπλέντερ και πολτοποιώ μέχρι να γίνει κρέμα.
  • Βήμα 8 Βάζω σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τους χυμούς και τα ξύσματα, 1 κουταλάκι κρέμα τζίντζερ, αλάτι και λευκό πιπέρι. Ανακατεύω καλά και ραντίζω τη σαλάτα λίγα λεπτά πριν τη σερβίρω.
 


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι