destination taste!

ΖΟΥΜΕΡΟ ΚΕΪΚ ΑΝΑΝΑ-ΚΑΡΥΔΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

ΖΟΥΜΕΡΟ ΚΕΪΚ ΑΝΑΝΑ-ΚΑΡΥΔΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

ΖΟΥΜΕΡΟ ΚΕΪΚ ΑΝΑΝΑ-ΚΑΡΥΔΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

: 6-8
: 20 min
: 50 min

Πεντανόστιμο κέικ που συνδυάζει δύο εξωτικές γεύσεις που αγαπώ πολύ… Ανανά και καρύδα. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ανανά αντί κονσέρβας και να αντικαταστήσετε το σιρόπι με φρέσκο χυμό ανανά.

Υλικά
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 250 ml γάλα καρύδας
  • 1 λοβό βανίλιας (σποράκια)
  • 250 γρ. ανανά (κονσέρβα), ψιλοκομμένο
  • 100 ml χυμό ανανά (από την κονσέρβα του ανανά)
  • φλοίδες αποξηραμένης καρύδας, για το στόλισμα
  • ανανάς ψιλοκομμένος, για το στόλισμα
  • Βούτυρο + αλεύρι για τη φόρμα
  • Για την σάλτσα καραμέλας
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. γλυκόζη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας νερό
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω και πασπαλίζω με λίγο αλεύρι μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 20-22 εκ.
  • Βήμα 2 Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάω με το φτερό μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτω ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα.
  • Βήμα 3 Κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και προσθέτω εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα καρύδας μέχρι να τελειώσουν τα δύο υλικά. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω τα σποράκια βανίλιας και τον ψιλοκομμένο ανανά. Ανακατεύω καλά με μια μαρίζ για να σκορπίσει στο μείγμα.
  • Βήμα 4 Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 45-50 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι και αν δεν βγει καθαρό, συνεχίζω το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα.
  • Βήμα 5 Βγάζω το κέικ από το φούρνο και ενώ είναι ακόμα ζεστό, ρίχνω το χυμό ανανά με ένα κουτάλι φροντίζοντας να βραχεί παντού. Αφήνω το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρω.
  • Βήμα 6 Για την σάλτσα καραμέλα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό και ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί μια ωραία καραμέλα.
  • Βήμα 7 Αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά και με μεγάλη προσοχή προσθέτω την κρέμα γάλακτος.
  • Βήμα 8 Επαναφέρω το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά αυτή τη φορά και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω το βούτυρο και το αλάτι και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή σάλτσα. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τη σάλτσα να κρυώσει.
  • Βήμα 9 Αδειάζω την σάλτσα καραμέλα επάνω στο κέικ και την απλώνω με μια σπάτουλα. Στολίζω με φλοίδες αποξηραμένη καρύδα και κομμάτια ανανά. Σερβίρω αμέσως.