destination taste!

ΔΙΠΛΕΣ

ΔΙΠΛΕΣ

ΔΙΠΛΕΣ

: 60 δίπλες
: 30 min
: 30 min
           
: 1 hr

Ελληνικό παραδοσιακό γλυκό που σερβίρεται κυρίως τα Χριστούγεννα. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας μοιράζεται σε γάμους, βαφτίσια και χαρές.

Υλικά
  • 5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 βανίλια
  • 60 γρ. λικέρ πορτοκάλι ή ούζο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 350 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. γάλα
  • 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο για το άνοιγμα των φύλλων
  • άφθονο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για το σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Για το στόλισμα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια, χοντροκοπανισμένα
  • κανέλα, σκόνη
  • 2-3 κουτ. σούπας μέλι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Βάζω σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα και βράζω το σιρόπι για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση). Αφήνω στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
  • Βήμα 2 Για τις δίπλες: Βάζω στον κάδο του μίξερ τα αυγά, το ούζο, το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάω με το σύρμα για 4-5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, αφράτη κρέμα.
  • Βήμα 3 Σταματάω το μίξερ, και βάζω τον γάτζο που είναι ειδικό για ζύμες. Ξαναβάζω σε λειτουργία το μίξερ στην χαμηλή ταχύτητα και με ένα κουτάλι αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι. Χτυπάω μέχρι να αποκτήσει η ζύμη ελαστικότητα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
  • Βήμα 4 Σταματάω το μίξερ και βγάζω τον κάδο. Σκεπάζω τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνω να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  • Βήμα 5 Κόβω την ζύμη σε μικρά κομμάτια. Αλευρώνω το τραπέζι ή τον πάγκο και τοποθετώ ένα κομμάτι ζύμης. Με τον λεπτό πλάστη (βέργα) ανοίγω όσο πιο λεπτά φύλλα μπορώ (2-3 χιλ).
  • Βήμα 6 Κόβω το φύλλο σε κομμάτια 5×10 εκ., και τα αφήνω σκεπασμένα με πετσέτα μέχρι να κάνω και τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Βήμα 7 Σε μια κατσαρόλα βάζω άφθονο ηλιέλαιο να ζεσταθεί. Ρίχνω το πρώτο κομμάτι ζύμης και μόλις δω ότι αρχίζει να βγάζει φουσκαλίτσες (σε 15 δευτ.) Με δύο πηρούνια ανά χείρας, γυρίζω σε ρολό. Δηλαδή, πιάνω ανάμεσα στα δόντια του πρώτου πηρουνιού την άκρη της δίπλας και με την βοήθεια του δεύτερου πηρουνιού γυρίζω τη ζύμη γύρω από το πρώτο πηρούνι. Μόλις πάρει ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα η δίπλα την βγάζω και την αφήνω σε πιατέλα, στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίξει από το λάδι. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσω με όλες τις δίπλες.
  • Βήμα 8 Βουτάω τις δίπλες στο σιρόπι και τις τοποθετώ σε μεγάλη πιατέλα. Περιχύνω με το μέλι και πασπαλίζω με καρύδια και κανέλα.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο