destination taste!

ΠΑΒΛΟΒΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

ΠΑΒΛΟΒΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

ΠΑΒΛΟΒΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

: 6-8
: 40 min
: 3 hr
           
: 2 hr

Πανάλαφρο και αρωματικό γλύκισμα που αξίζει την προσπάθεια. Αναζητήστε τα ζαχαρωμένα ροδοπέταλα γιατί εκτός από την εμφάνιση, δίνουν μοναδική γεύση και άρωμα!

Υλικά
  • Για την βάση
  • 6 ασπράδια αυγών (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουτ. γλυκού λευκό ξύδι
  • 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού πάστα τριαντάφυλλο ή 2 κουτ. γλυκού σιρόπι τριαντάφυλλο (θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής ή σε ενημερωμένα μπαχαράδικα)
  • Για την κρέμα
  • 350 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 3 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικοί
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 λοβό βανίλιας
  • Για το σερβίρισμα
  • ζαχαρωμένα ροδοπέταλα (θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής ή σε μπαχαράδικα)
  • αποξηραμένα τριανταφυλλάκια
  • ροζ περλές (ζαχαρωτά)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάση: Προθερμαίνω το φούρνο στους 110°C. Bάζω τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ (πρέπει να είναι πεντακάθαρος και στεγνός). Ξεκινάω το χτύπημα με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αρχίσουν να δημιουργούνται μικρές κορυφές. Δυναμώνω την ένταση του μίξερ και αρχίζω να προσθέτω τη ζάχαρη, σταδιακά, μια κουταλιά της σούπας κάθε φορά και χτυπάω μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Αφού έχω ρίξει όλη τη ζάχαρη, χτυπάω για 5-6 λεπτά και ρίχνω το κορν φλάουρ, πασπαλιστά, το ξύδι και την πάστα τριαντάφυλλο. Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Βήμα 2 Σχεδιάζω με το μολύβι ένα κύκλο 22-24 εκ., διάμετρο επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Το γυρίζω ανάποδα (η μολυβιά να είναι από κάτω) και το τοποθετώ στη λαμαρίνα του φούρνου. Μεταφέρω όλη τη μαρέγκα στο κέντρο του κύκλου και με ένα κουτάλι απλώνω τη μαρέγκα σε όλη τη διάμετρο του κύκλου, δημιουργώντας μικρές «λακούβες» διάσπαρτες.
  • Βήμα 3 Χαμηλώνω το φούρνο στους 70°C και βάζω τη μαρέγκα. Ψήνω για 3 ώρες μέχρι να στεγνώσει. Κλείνω το φούρνο και αφήνω τη μαρέγκα για 2 ώρες περίπου να κρυώσει (μέσα στο φούρνο). Βγάζω τη μαρέγκα και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  • Βήμα 4 Κρέμα: Με ένα μαχαίρι χαράζω τον λοβό της βανίλιας και «ξύνω» τα σποράκια. Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα σποράκια και τον λοβό της βανίλιας. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, να πάρει βράση. Σε ένα μπολ ανακατεύω τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα αυγά και τους κρόκους. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα στην κατσαρόλα και λίγο πριν πάρει βράση, πετάω τον λοβό της βανίλιας και αδειάζω το 1/3 από αυτό, στο μπολ με το μείγμα των αυγών ανακατεύοντας. Επαναφέρω την κατσαρόλα στη φωτιά και αδειάζω μέσα το μείγμα του μπολ. Συνεχίζω το ανακάτεμα και μόλις δέσει η κρέμα και κοχλάσει, αποσύρω. Την αδειάζω σε ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζω μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη ξεραθεί. Την αφήνω να κρυώσει για περίπου 2 ώρες. Όταν κρυώσει, την ανακατεύω με το σύρμα, να γίνει λεία.
  • Βήμα 5 Συναρμολόγηση: Τοποθετώ τη βάση στην πιατέλα και απλώνω την κρέμα. Στρώνω με το κουτάλι, δημιουργώντας μικρές «λακούβες». Τέλος, στολίζω με τα ροδοπέταλα, τις πέρλες και τα αποξηραμένα τριανταφυλλάκια.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια